Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 14:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/philip-teir-attacken-en-isande-paminnelse-om-skolskjutningarna-for-tio-ar-sedan/

Världen

Philip Teir: Attacken en isande påminnelse om skolskjutningarna för tio år sedan

Foto: Hannu Rainamo / Lehtikuva / AFP

På tisdagen dödades en kvinna och tio skadades i ett våldsdåd på en yrkeskola i staden Kuopio. Dådet påminner om de uppmärksammade skolskjutningarna i Finland – i Jokela respektive Kauhajoki – som bragte 20 människor om livet och skakade hela landet för tio år sedan.

Innan dessa attacker var det framför allt i USA som liknande masskjutningar förekommit, och när något liknande plötsligt hände i lilla Finland var det ingen som riktigt kunde förklara varför. Man hade – lyckligtvis – ingen erfarenhet av liknande händelser. 

Det här var innan Utøya och Christchurch, och innan ord som ”incel” eller ”högerextrem terrorism” fanns i helt vanliga människors vokabulär. Då talades det mycket om unga finländska mäns illamående, och det gör det också nu när den mellanstora staden Kuopio drabbats av ett brott som påminner om skolskjutningarna när en ung kvinna dödades och tio skadades, varav en polis. 

Bara så sent som på måndagen hade Yle:s aktualitetsprogram A-studio ett längre inslag om hur svårt det är för unga finländare med mentala problem att få hjälp. Antingen försummas man helt, eller så bollas man mellan olika psykologer och mottagningar. 

Den svenska journalisten Åsa Erlandsson jämför tisdagens händelser i Kuopio med skolattacken i Trollhättan 2015, då 21-åriga Anton Lundin Pettersson klädde sig i svart kappa, svarta kängor och svärd, och dödade tre personer. I en intervju med den finlandssvenska nyhetsbyrån Spt säger Erlandsson att en förklaring till det ovanliga mordvapnet – ett svärd – kan vara att ett skjutvapen helt enkelt är svårare att få tag på. 

Yrkesskolan i Kuopio påminner om liknande skolor runt om i hela Finland. I den enhet där dådet inträffade fanns 600 studerande. Den unga kvinnan som dog var den misstänkta gärningsmannens studiekamrat. Själv opereras han just nu på sjukhuset, efter att han blivit skjuten av polisen. 

Efter Jokelaskjutningen 2007 framkom det att gärningsmannen Pekka-Eric Auvinen levt mer eller mindre som en enstöring, utanför alla skolsammanhang, förutom det sociala liv han hade över nätet. Han hade bland annat haft en långvarig olinevänskap med en kvinna i Storbritannien. 

I skrivande stund vet vi mycket lite om gärningsmannen i Kuopio, bara att han är född 1994, att han är finländsk medborgare, var elev på skolan och att polisen ska ha hittat molotovcocktails hemma hos honom. Enligt tidningen Keskisuomalainen gick han direkt mot sitt offer och högg henne i halsen. 

För Finlands del är händelsen samtidigt en tragisk påminnelse om två skolskjutningar som fortfarande är öppna sår – just för att de aldrig fått någon egentlig förklaring.