Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/philip-teir-finland-far-rodmylleregering/

Världen

Rinne flaggar för socialliberal politik

Bild 1 av 2 Regeringssonderaren Antti Rinne (S).
Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP
Bild 2 av 2 Antti Rinne (S).
Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP

HELSINGFORS. Regeringssonderaren Antti Rinne valde att bilda en ”rödmylleregering” i Finland – med Socialdemokraterna och Centern som bas. Det var inte helt väntat, med tanke på att Centern var riksdagsvalets stora förlorare i april.

Rätta artikel

Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne (S) har de senaste veckorna suttit i möten med de flesta riksdagspartier. När han utnämndes till regeringssonderare efter riksdagsvalet i april skrev han ihop men lista på frågor rörande allt från klimatmål och utbildning till skattepolitik. Det var uppenbart att Rinne ville markera att Socialdemokraterna tänker föra en mer socialliberal regeringspolitik än den konservativa högerallians som bestod av Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna.

Därför var det lite oväntat att Centern nu bildar regeringsbas med Rinne, om man tänker tillbaka på valkvällen då partiet gjorde ett historiskt fiasko. Statsminister Juha Sipilä förlorade över hälften av sina personröster och hela partiet totalt 18 mandat i riksdagen. Sipilä själv meddelade efteråt att han inte fortsätter som partiledare efter nästa ordförandebyte.

Sipilä är alltså knappast aktuell som minister i den kommande regeringen, där också De gröna, Vänsterförbundet och Svenska Folkpartiet väntas sitta. 

För Finlands del blir det en återgång till en så kallad ”rödmylleregering”, som är det ord man brukar använda när Centern och Socialdemokraterna bildar regeringsbas i Finland. Matti Vanhanens regering i början av 2000-talet är ett exempel.

Både Vänsterförbundet och De gröna gjorde framgångsrika val och därför är det logiskt att Rinne ville bjuda in dem till förhandlingarna. Det kan också ses som den främsta förklaringen till att Rinne förhandlade med Centern. Ideologiskt är det lättare för honom att få ihop en regering med den här basen, än med borgerliga Samlingspartiet eller Sannfinländarna.

Och för det lilla Svenska Folkpartiet – ett liberalt parti som driver frågor som berör bland annat landets tvåspråkighet – innebär det här en god nyhet. SFP brukar sitta i regeringen, och kan nu kliva ut ur oppositionskylan efter fyra år. När det gäller frågan om svenskan i Finland har många sett den förra regeringen som en katastrof.

På en presskonferens på tisdagen betonade Antti Rinne bland annat utbildning som en viktig fråga inför de kommande fyra åren.

Läs mer: Fler kvinnor och unga tar plats i Finlands riksdag