Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 09:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/philip-teir-nar-snon-faller-pa-min-rygg-ar-det-som-i-tropikerna/

Världen

Philip Teir: När snön faller på min rygg är det som i tropikerna

Vinterbad i Helsingfors.
Vinterbad i Helsingfors. Foto: Philip Teir

Nu när folk slutar flyga kan uppvärmda utomhuspoler vara ett alternativ. I Helsingfors simmar man numera i alla väder.

Philip Teir
Rätta artikel

DN:s Sanna Torén Björling skrev ett kåseri i somras om hur hon älskar att bada, men endast utomhus. När kölden kryper på blir det mindre simmande, eftersom inomhuspooler är tristare.

Själv simmade jag utomhus förra julafton, bland en massa Helsingforsbor i tomteluvor.

Sedan ett tag finns nämligen en alldeles utmärkt badinrättning i Helsingfors, Allas Sea Pool, som är uppvärmd året runt. Vinterbad lär ju förebygga både depression och reumatism, men ännu trevligare är det om vattnet är 27 grader varmt.

Turisterna har också fattat det här. Det händer att samtalen i bastun kretsar kring allt från fördomar om finländare till bastuerfarenheter runt om i världen. Istanbul lär vara brutalt, ”i slutet av massagen spöar de skiten ur en”, som en New York-bo berättade för resten av sällskapet.

En solig vinterdag händer det att det varma vattnet skapar ett ögonblicks illusion av semester. Speciellt härligt är det att simma när det snöar lätt. Snön faller över ens rygg och man kan drömma om tropikerna, minus all koldioxid som krävs för att komma dit.

Men, undrar ni förstås, hur miljövänligt är det egentligen att värma upp en 25 meter lång pool när det är arktiskt klimat utomhus? Finland saknar ju varma, naturliga källor. Här skjuter elförbrukningen i höjden lagom till helgen, när folk förbereder fredagsbastun.

Ska man tro Allas egen personal har stället lägre driftskostnader än en vanlig simhall, som ju också måste värma inomhusluften. Poolen täcks med en presenning till natten, och den fungerar ungefär som en termos. Under sommaren drivs största delen av komplexet av de solpaneler som ligger på taket, och resten av elen är förnybar fjärrvärme. Ändå är förstås allt relativt: det är fortfarande mest miljövänligt att slå hål i isen och hoppa i vaken.

Nu planeras fler utomhusbassänger, både i Helsingfors och i andra delar av landet. Allas Sea Pool lär locka till sig utländska entreprenörer ungefär på samma sätt som finländska högstadier för några år sedan.

Visst vore det något för Stockholm, tänker jag, eftersom jag många gånger slagits av hur skralt det är med utomhusbad hos er, även på sommaren.

Och man behöver faktiskt inte bada bastu efteråt, om det är ett problem, vilket jag förstått att det kan vara (se dokumentären om krönikören Andrev Walden för ett resonemang kring detta, finns på SVT Play).

Det går utmärkt att ta en varm dusch i stället.