Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 14:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pia-gripenberg-att-bli-storre-an-macron-storsta-framgangen-for-hogerpopulisterna/

VÄRLDEN

Pia Gripenberg: Att bli större än Macron största framgången för högerpopulisterna

Bild 1 av 2 Marine Le Pen, ledare för Nationell samling, när hon röstade på söndagen.
Foto: Michel Spingler
Bild 2 av 2 Tyska AFD, med partiledaren Jörg Meuthen, ser ut at dubbla antalet ledamöter i EU-parlamentet. Från fem till tio. Men det är en mindre uppgång än vad opinionsmätningar förutspått. Till höger hustrun Natalia Meuthen.
Foto: CHRISTOPH SOEDER

BRYSSEL. Den första prognosen för Europaparlamentet visar framgång för högerpopulister. I Frankrike blir Marine Le Pens parti större än Emmanuel Macrons. Även gröna rycker fram i Frankrike, liksom i Tyskland.

DN:s Pia Gripenberg svarar på tre frågor om vad detta betyder.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Inför EU-valet har det spekulerats i att populister och EU-kritiker kan komma att utgöra uppemot en tredjedel av alla ledmöter efter valet. Vad vet vi hittills om det?

– Framför allt högerpopulisterna går fram. Men uppgifterna hittills tyder på att de EU-kritiska partierna inte blir så starka att de får en tredjedel av parlamentets ledamöter.

– Bilden är blandad. I Belgien ökar Vlaams Belang på bekostnad av ett mer moderat parti som ingått i senaste regeringen. I Grekland ser det ut som ett nytt högerextremt parti kommer in. I Tyskland ökar AFD, men inte så mycket som tidigare prognoser angett. Och i Österrike slår den så kallade Ibizaskandalen mot högerpopulistiska FPÖ som backar.

– Att Marine Le Pen går mot vinst i Frankrike och ser ut att bli större än Macron är största framgången och förstås symboliskt viktigt. Men det dröjer till de första siffrorna kommer från Italien efter klockan 23 som vi kan säga något mer definitivt om högerpopulisternas sammantagna styrka.

– Just nu verkar högerpopulister och -extremister få nästan 180 ledamöter av 751.

Vad betyder det för arbetet i EU-parlamentet med så många högerpopulister?

– Partierna på ytterkanterna, såväl till höger som vänster, tenderar att rösta emot många av de lagförslag som kommer från EU-kommissionen. För att få igenom beslut måste därför de övriga partigrupperna samarbeta mer, vilket alltså betyder mer kompromisser.

– Därmed kommer det att ta längre tid att få igenom beslut, oavsett om det handlar om klimatfrågor, godkänna handelsavtal eller något annat.

Finns det något som sticker ut i prognosen?

– Ja, det är blandat resultat för Socialdemokraterna, men de rasar inte helt ihop som en del tidigare prognoser förutspått. I Nederländerna ser det till och med ut som S blir största parti, dubblar antalet röster jämfört med valet 2014 och når 18 procent. Det är sensationellt.

– Tyskland är dock ett otroligt bakslag för S. Bara runt 15 procent av rösterna. Klart distanserade av gröna partiet som får över 20 procent. Gröna partier går också framåt i Frankrike, Nederländerna och Belgien.

– En ytterligare iakttagelse är att valdeltagandet ökar, vilket nog gläder många politiker och de som arbetar på olika EU-institutioner. Valdeltagandet har sjunkit stadigt sedan första parlamentsvalet 1979, då det var 62 procent, till 2014 då bara 43 procent röstade. Några sammanlagda siffror finns inte än, men samstämmiga rapporter från flera medlemsstater anger ökat intresse.

Läs mer. Lina Lund: Grön våg i Europas tungviktare

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt