Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 11:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pia-gripenberg-brist-pa-konkreta-loften-fran-ylva-johansson/

Världen

Pia Gripenberg: Bakslag för Ylva Johansson att inte fixa första utfrågningen

Ylva Johansson. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP

BRYSSEL. Ylva Johanssons utfrågning i parlamentet misslyckades. Hon var för svävande i sina svar. Flera parlamentariker var tydligt frustrerade över bristen på konkreta besked. Det kan dra ut på tiden innan de ger henne klartecken.

I nästan 2,5 timmar frågades tidigare arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ut av Europaparlamentet. Ledamöternas konkreta frågor fick långt ifrån lika många konkreta svar. Ylva Johansson höll sig till sitt manus och sitt huvudbudskap: för att lösa låsningarna om asyl- och migrationspolitiken i EU måste hon börja med att tala med alla medlemsstaterna för att förstå deras olika positioner.

Då kan hon inte lova att EU åter ska sätta igång egna räddningsaktioner på Medelhavet. Eller att hon ska ta medlemsstater till EU-domstolen för att de bryter mot Schengenavtalet. Vilket var några av frågorna hon fick.

På säkerhetsområdet, som också ska bli hennes ansvar, kunde hon inte svara på om ansiktsigenkänning på offentliga platser ska regleras på EU-nivå.

Ylva Johansson lämnade därför ofta svaret att hon skulle komma tillbaka till parlamentet med besked. ”Du kommer bli känd som comeback-kommissionären”, utbrast till slut en av hennes meningsmotståndare.

Men, parlamentet vet också att Ylva Johansson har fått ett mycket svårt uppdrag. Majoriteten av ledamöterna i Libe-utskottet, som frågade ut henne, är frustrerade över låsningarna mellan medlemsstaterna och att tiden bara går. Dessa ledamöter vill ha mer aktion. Att stoppa Ylva Johansson som kommissionär för att hitta en annan, bättre kandidat, är knappast aktuellt.

Efter utfrågningen kom beskedet att utskottet skickar nya skriftliga frågor till Ylva Johansson. De svaren måste vara klargörande för att hon ska bli framgångsrik i sin nya roll.

Läs mer: Upp till bevis för Ylva Johansson 

Pia Gripenberg: Nu måste Rumänien och Ungern skicka nya kandidater