Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Corbyn lockar genom jublande massor i sociala medier

Utgången av dagens parlamentsval avgörs av valdeltagandet. Lyckas Labour få fler av de unga att gå och rösta finns en liten chans att konservativa Tories majoritet kan rubbas.

Samtliga opinionsmätningar som kommit senaste dygnen visar på en stabil seger för premiärminister Theresa Mays konservativa Toryparti. Uppgången som Labour haft under stora delar av valrörelsen har avtagit.

Stämmer mätningarna blir frågan därmed om Tories fortsatt har egen majoritet i parlamentet och hur stor den blir. Här spelar valdeltagandet en viktig roll.

Lyckas Labour förmedla den stämning och det engagemang som finns runt partiledaren Jeremy Corbyns valmöten i storstäderna till alla delar av landet, finns en liten chans att man hindrar Theresa Mays mål att få en stor egen majoritet. Den vill hon ha för att kunna driva igenom Brexit utan för mycket invändningar från andra partier och från falanger inom Tories.

De två stora partierna har goda insikter i hur väljarna ska rösta tack vare sitt ständiga knackande på dörrarna och väljarnas villighet att berätta hur de tänker rösta. Till exempel vet båda att många säger att de ska rösta Labour, men sedan inte röstar alls. Särskilt gäller det unga väljare.

Det är mot den bakgrunden man kan förstå varför Jeremy Corbyn nästan uteslutande kampanjat i områden där Labour kommer att vinna. Genom att omge sig med jublande massor och flitigt sprida det i sociala medier hoppas partiet inspirera fler att gå till vallokalerna.

Theresa Mays taktik har varit att besöka delar av England som är starka Labourfästen, men där EU-kritiska Ukip vuxit och där en majoritet röstade för Brexit. Ukip har tappat väljare i rasande takt och dem hoppas Tories fånga upp.

Högertidningen Daily Mail drar sitt strå till stacken genom att som sista minuten tips rådgöra väljarna om hur de ska taktikrösta. Daily Mail listar 75 valdistrikt där Brexitanhängarna genom att rösta på ett annat parti än sitt vanliga kan se till att Storbritannien verkligen lämnar EU.

DN skrev nyligen om hur EU-anhängarna planerar att taktikrösta för att få in så många EU-positiva parlamentariker som möjligt.

Apropå valdeltagandet brukar det påverkas av vädret.

Utsikterna för torsdagen är att häftigt regn och kraftiga vindar sveper in över sydvästra England och rör sig över Wales och Nordirland. Det bådar inte gott för valdeltagandet i de regionerna.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.