Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pia-gripenberg-din-rost-paverkar-vem-som-far-eus-toppjobb/

Världen

Pia Gripenberg: Din röst påverkar vem som får EU:s toppjobb

Foto: Eric Vidal/AFP

BRYSSEL. Din röst i Europavalet är även en röst på vem som kan bli den allra mäktigaste i EU-systemet - EU-kommissionens ordförande. Trots brist på karisma och erfarenhet är det just nu tysken Manfred Weber som ligger bäst till.

Rätta artikel
EU-valet 2019

Angela Merkel är Europas mäktigaste politiker. Den tjänsteman som har mest inflytande är ordföranden för EU-kommissionen. Just nu är det luxemburgaren Jean-Claude Juncker.

Han slutar sitt jobb i höst. Det är när efterträdaren ska utses som EU:s drygt 370 miljoner väljare kommer in i bilden. Väljarna är ett led i kedjan att utse spets- eller toppkandidat, från tyskans Spitzenkandidat, personen som ligger bäst till att ta över efter Juncker.

I Lissabonfördraget (”EU:s grundlag”) står att EU:s stats- och regeringschefer ska ta hänsyn till utgången av parlamentsvalet när de föreslår vem som ska bli EU-kommissionens ordförande.

Därför har de europeiska partigrupperna utsett varsin toppkandidat för posten. Partigruppen EPP, där M och KD ingår, har utsett tyska kristdemokraten Manfred Weber. De europeiska socialdemokraterna har utsett nederländaren Frans Timmermans.  De gröna, vänstern, konservativa och så vidare har utsett sina kandidater. 

EU-ledarna är imponerade över hur Barnier hanterat Brexitförhandlingarna

Svenska väljare som röstar på M eller KD i Europavalet ger alltså sin röst till Weber. Och eftersom EPP ser ut att bli största partigrupp i parlamentet är han favorit just nu.

Men EU:s stats- och regeringschefer gillar inte systemet med toppkandidater, som är en del av ständiga maktkampen som pågår inom EU om vem som ska ha störst inflytande.

Till det kommer att Manfred Weber av de flesta EU-ledare ses som oerfaren. Han har aldrig suttit i en nationell regering. Dessutom oroas mindre medlemsstater över att Tyskland får för stort inflytande.

Får stats- och regeringscheferna bestämma ligger i stället fransmannen Michel Barnier bra till som kommissionsordförande, även han en del av EPP. EU-ledarna är imponerade över hur Barnier hanterat Brexitförhandlingarna.

Det är ingen slump att fransmannen själv just nu är ute på en form av kampanjturné, maskerad som en diskussion om Brexit.

https://twitter.com/MichelBarnier/status/1125754512508116992

Läs mer:
Här är de europeiska partiernas toppkandidater
Han är Angela Merkels favorit till att ta över EU:s toppjobb
Han är Stefan Löfvens favorit att ta över EU:s toppjobb