Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 02:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pia-gripenberg-europeiska-unionen-krackelerar-framfor-vara-ogon/

VÄRLDEN

Pia Gripenberg: Europeiska unionen krackelerar framför våra ögon

Gränskontroll i Danmark.
Gränskontroll i Danmark. Foto: Johan Nilsson/TT

Europeiska unionen som den har fungerat de senaste årtiondena håller på att krackelera framför våra ögon. Varje medlemsstat tänker på sig själv och Europaparlamentet kan inte verka som det brukar.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Strax efter klockan 13 i fredags förklarade en tämligen sammanbiten Ursula von der Leyen, ordförande för EU-kommissionen, att EU genom att agera ”beslutsamt, koordinerat och enigt” kan stå emot den chock som nya viruset orsakat. Samma kväll kom beskedet att Danmark stänger sina gränser.

Danska statsministern Mette Frederiksen agerade visserligen beslutsamt, men absolut inte koordinerat och i enighet med andra medlemsstater. Tjeckien, Slovakien och andra länder har nu följt Danmark i spåren.

Österrike har å sin sida förbjudit resenärer från Nederländerna att komma in i landet. Frankrike och Tyskland förbjöd tidigare export av skyddsutrustning som används inom vården.

Allt detta strider förstås mot EU:s grundläggande principer för fri rörlighet av människor och varor. Dock, i en krissituation har medlemsländerna rätt att agera och till exempel Danmark har följt regelverket när man notifierat EU-kommissionen om att gränsen skulle stängas.

Dessutom är hälso- och sjukvårdsfrågor inget som EU ska besluta om. De frågorna ligger på varje land och därför ser vi så olika åtgärder runt om i Europa och även inom länderna.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: John Thys/AFP

Men den solidaritet mellan medlemsstaterna som Ursula von der Leyen har pläderat för finns inte längre. När hårt drabbade Italien efterlyste skyddsutrustning var tystnaden från övriga EU bedövande.

Nu är det varje land för sig självt. Inte helt olikt den hamstringsvåg som väller över Europa där uppenbarligen många konsumenter inte litar på toalettpapperstillverkarnas försäkringar att de inte har några produktionsstörningar.

På ett annat plan gör covid-19 att hela Europasamarbetet ställs på ända. I årtionden har länder, regioner och städer inom EU varit platser där invånare från olika medlemsstater möts, diskuterar, utbyter erfarenheter, beslutar. Allt från toppmöten med stats- och regeringscheferna i Bryssel via näringslivs- eller fackliga konferenser i Tallinn till enskilda grupparbeten mellan studenter i Utrecht.

Allt detta håller på att urholkas. Konferenser ställs in på löpande band. Studenter vet inte om de kan besöka sitt hemland på påsklovet. Eller komma tillbaka till sin studieort efter lovet.

EU-toppmötet i Bryssel i slutet av mars blir knappast av. I varje fall lär ledarna inte mötas rent fysiskt. Till exempel är frun till Spaniens premiärminister smittad av coronaviruset. Stefan Löfven och hans kolleger har redan haft ett krismöte på videolänk. Samma teknik lär komma väl till pass igen.

Europaparlamentet, tillsammans med ministerrådet EU:s lagstiftande organ, har redan slutat fungera. Parlamentarikerna, som reser från de 27 medlemsstaterna till Bryssel eller Strasbourg för att fatta beslut, kunde inte mötas för senaste sessionen i Strasbourg. Inte heller nästa möte i Strasbourg blir av.

Europaparlamentet i Strasbourg.
Europaparlamentet i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson/TT

Och när de 705 ledamöterna i stället möttes i Bryssel (där många redan var på plats) blev det inga omröstningar. Det ansågs direkt olämpligt att ledamöterna satt så nära varandra.

Inom parlamentet grunnar man just nu på hur ledamöterna ska kunna debattera och rösta om den nya coronafond på 37 miljarder euro (400 miljarder kronor) som EU-kommissionen skapat för att motverka de ekonomiska effekterna.

Ministerrådet har det enklare. Medlemsstaternas ministrar kan fatta beslut genom så kallat skriftligt förfarande. De behöver inte vara rent fysiskt på plats för att rösta.

Vad allt detta leder till är omöjligt att säga. Det beror framför allt på vilka ytterligare åtgärder medlemsstaterna tar och hur länge krisen varar. Just nu är intrycket att hela EU-bygget krackelerar framför våra ögon. Risken är att det tar lång tid att lappa ihop sprickorna när pandemin väl blåst över.

Fotnot: sedan artikeln publicerades har Tyskland upphävt sitt nationella exportförbud och skickar en miljon skyddsmasker till Italien.

Läs mer. Coronaviruset: Nästan hela Europa stänger skolorna

Läs mer: Sydkorea kan ha hittat formeln för att bekämpa viruset

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt