Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 03:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pia-gripenberg-frankrike-och-tyskland-forsoker-radda-havererad-asylpolitik/

Världen

Pia Gripenberg: Sverige i halvhemlig grupp som ska rädda EU:s havererade asylpolitik

Foto: Alessandro Serrano/AFP

Frankrike och Tyskland försöker rädda delar av EU:s havererade asylpolitik. Länderna samordnar en grupp med 14 länder för att snabbt kunna omlokalisera migranter som kommer över Medelhavet. 7 av länderna är kända, men även

Sverige är med i den halvhemliga gruppen.

De vådliga färderna över Medelhavet är en rännil mot var de var under de stora flyktingåren 2015 och 2016. En förklaring är att EU:s överenskommelser med Turkiet och Libyen stoppar migranter från att ge sig ut på havet. 

Läs mer: Frustrationen växer på räddningsfartyget i Medelhavet

För dem som ändå lyckas har färderna blivit farligare. Av de migranter som nu tar vägen över Medelhavet är det en högre andel som dör eller försvinner.

FN:s flyktingorgan UNHCR uppskattar att hittills i år har 839 människor dött eller är saknade efter sin färd. Den mest riskfyllda resan är den som går från Nordafrika mot Malta och Italien. Det är just den rutten som de många migranterna som nu finns på Open Arms och Ocean Viking har tagit. 

Malta och Italien har hela sommaren vägrat ta emot räddningsfartygen. Först efter att andra EU-länder och katolska kyrkan i Italien sagt sig vara villiga att ta över ansvar för migranterna och asylhanteringen har fartygen fått gå i land.

Portugal, Irland, Luxemburg, Rumänien och Finland är några av de EU-länder som denna sommar tagit emot asylsökande. Tyskland och Frankrike har tagit emot allra flest. Sverige har inte tagit emot en enda.

Portugal, Irland, Luxemburg, Rumänien och Finland är några av de EU-länder som denna sommar tagit emot asylsökande. Tyskland och Frankrike har tagit emot allra flest. Sverige har inte tagit emot en enda.

I ett mejl till DN skriver företrädare för justitiedepartementet bland annat att Sverige har 1.000 platser avsedda för skyddsbehövande som bland annat finns i Libyen.

Allt eftersom sommaren gått har det visat sig ta längre och längre tid att få ihop en grupp av länder som tar över ansvaret för migranterna. Och Italiens motstånd, personifierat av inrikesminister Matteo Salvini, har blivit än mer uttalat. Trots att sex länder lovat ta hand om migranterna har han hittills vägrat att släppa in Open Arms, som nu är inne på sin tredje vecka utanför ön Lampedusa.

Bara enstaka sjuka, och i lördags minderåriga, har fått komma i land.

I Italien har det lett till att premiärminister Giuseppe Conte, politiskt oberoende, för första gången kritiserat Salvini och kallat honom för besatt av migrationsfrågan.

Dagens situation på Medelhavet beror på att EU:s migrations- och asylpolitik havererade för flera år sedan i samband med de stora flyktingströmmarna under kriget i Syrien. Trots ständiga diskussioner och möten är enda påtagliga resultatet att medlemsstaternas enats om att stärka EU:s gemensamma yttre gräns.

Men efter franskt och tyskt initiativ utkristalliserades i juli en grupp med 14 medlemsstater som sade sig vara villiga att binda sig till någon sorts ”solidarisk mekanism” som automatiskt ska träda i kraft när ett räddningsfartyg med migranter når EU.

Hur ”mekanismen” för att omlokalisera asylsökande ska fungera är okänt. Liksom exakt vilka de 14 medlemsstaterna är. Enligt samstämmiga medieuppgifter ingår, utöver Frankrike och Tyskland, även Finland, Luxemburg, Portugal, Kroatien och Irland i denna koalition av villiga.

Bland de sju hemliga finns Sverige, uppger en presskontakt hos regeringen för DN. Varför inte Sveriges medverkan blev känd redan i juli är svårt att förstå. Visserligen blir en migrationskoalition ytterligare en dödsstöt mot en EU-gemensam asylpolitik, men en regering som säger sig värna solidaritet i asylpolitiken måste rimligen anse att franska och tyska initiativ i den riktningen är av godo.

Och med tanke på hur ämnet gång på gång har diskuterats genom åren borde det gå att nå en överenskommelse inom gruppen när den inte behöver få med sig länder som Polen och Ungern i samarbetet.

Läs mer: Nödfartyg med migranter erbjuds gå i hamn på Mallorca