Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pia-gripenberg-johansson-en-del-av-europaparlamentets-politiska-spel/

Världen

Pia Gripenberg: Johansson en del av Europaparlamentets politiska spel

Foto: Kenzo Tridouillard/AFP

Ylva Johansson har godkänts som ny EU-kommissionär för migration och inre säkerhet. DN:s korrespondent Pia Gripenberg anser att hennes tuffa start kan påverka möjligheterna för EU att få igenom en ny asyl- och migrationspolitik.

Varför beslutade Europaparlamentet att ge klartecken till Ylva Johansson?

– Det enkla svaret är att hon gav utförliga och tydliga svar på de nya frågor som parlamentets ledamöter hade. Bättre svar än de hon gav under utfrågningen förra veckan.

– Men, utan att förringa att Ylva Johansson och hennes medarbetare denna gång gjort hemläxan bättre, måste man ändå sätta in hennes kandidatur i ett större sammanhang. Hade parlamentets Libe-utskott kallat henne till ytterligare en utfrågning skulle det spätt på splittringar som finns mellan de stora politiska grupperna i Europaparlamentet.

Vilka splittringar finns i Europaparlamentet?

– Traditionellt har största gruppen EPP (där svenska M och KD ingår) haft uppgörelser med näst största gruppen, som är socialdemokratiska S&D. Tillsammans har dessa grupper kunnat göra upp om att inte sabotera för varandras kandidater. Men efter valet i våras, där både EPP och D&D tappade, är parlamentet mer splittrat. Det är svårare för grupperna att sluta pakter. 

– Hade Ylva Johansson underkänts igen, trots att hon långt ifrån är svagaste kandidaten i nya kommissionen, skulle S&D blivit rejält förbannade på EPP-folket och satt käppar i hjulet för dem. EPP vet förstås om detta.

Foto: Ali Lorestani

Betyder godkännandet att allt nu är klart för Ylva Johansson?

– Inte helt och hållet. Hela kommissionen ska godkännas av parlamentet den 23 oktober. Fortfarande är det oklarheter runt kandidaterna från Frankrike, Polen, Rumänien och Ungern. 

– För att underlätta att få sin kommission godkänd kan ordförande Ursula von der Leyen välja att möblera om i sin ”regering” och ge kandidaterna nya uppgifter. Det är dock knappast troligt att Ylva Johansson flyttas från sitt uppdrag.

Vilka följder får den utdragna processen runt Ylva Johansson för framtida asyl- och migrationspolitiken?

– Ylva Johansson har fått ett extremt svårt uppdrag att ena EU-länderna om en ny politik på området. Det är sedan länge stridigheter mellan medlemsstaterna, men Europaparlamentet har i stället setts som stabilt. I parlamentet har det funnits en klar majoritet för hur EU:s gemensamma asyl- och migrationspolitik ska se ut. 

– De frågor som Ylva Johansson fick på utfrågningen, liksom att utskottet dröjde med att godkänna henne, antyder att det kan blir svårt att nå en enighet även i parlamentet i de här frågorna framöver.

Pia Gripenberg: Bakslag för Ylva Johansson att inte fixa första utfrågningen