Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-07 18:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pia-gripenberg-marshallplan-for-europa-drojer/

VÄRLDEN

Pia Gripenberg: Marshallplan för Europa dröjer

En coronasmittad patient från Italien som flyttats till sjukhus i Tyskland för vård.
En coronasmittad patient från Italien som flyttats till sjukhus i Tyskland för vård. Foto: Mattias Rietschel/AFP

Länder i Sydeuropa efterlyser kraftiga ekonomiska åtgärder för att kunna kickstarta sina ekonomier när virusbekämpningen går in i en lugnare fas.

Som vid andra kriser stretar Tyskland emot. En Marshallplan för Europa dröjer.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Situationen är fruktansvärd runt om i Europa. Både när det gäller nya coronavirusets framfart och hur det slår mot ekonomierna när företag står stilla och människor blir arbetslösa.

Just ekonomin har hamnat allt mer i fokus. Bristen på skyddsutrustning är mindre akut runt om i EU och köerna vid landgränserna minskar. Därmed kan stats- och regeringscheferna börja blicka framåt.

Inför deras videotoppmöte på torsdagen hade Spaniens premiärminister Pedro Sánchez efterlyst en Marshallplan för EU. På samma sätt som amerikanska Marshallplanen efter andra världskriget fick Europa på fötter behöver nu EU ordna en egen gigantisk ekonomisk injektion för att länderna ska återhämta sig.

https://twitter.com/sanchezcastejon/status/1241798239470399489

Sánchez, som har åtta andra euroländer med sig, vill se en konkret plan över vilka investeringar som behövs och vilka enorma pengasummor som ska finansiera dem. En väg är att skapa EU-gemensamma statsobligationer. Gruppen kallar dem coronaobligationer. Dessutom vill länderna utnyttja krisfonden ESM, där 500 miljarder euro finns placerade.

Åtminstone två länder stretar emot dessa tankegångar – Nederländerna och Tyskland. De är eniga med övriga om att krisen som följer i covid-19:s spår är mycket allvarlig, men båda vill avvakta med att se hur omfattande den ekonomiska förödelsen verkar bli innan de beslutar sig för vilken plan och vilka finansiella medel som behövs.

Precis som vid Greklandskrisen för några år sedan verkar det bli lag Syd mot lag Nord i EU. Men till skillnad från den krisen är alla medlemsstater akut berörda. Dessutom är storleken på Greklands ekonomi en droppe i havet mot vad vi nu talar om.

Pedro Sánchez fick god draghjälp av Italiens premiärminister Giuseppe Conte, som krävde att EU inom tio dagar presenterar en fullgod ekonomisk lösning. Han fick igenom att inom 14 dagar ska eurogruppen presentera nya förslag som reflekterar att covid-19 innebär en ekonomisk kris som saknar motstycke.

I sinom tid får nog Spanien med flera få sin Marshallplan. Men det lär krävas att stats- och regeringscheferna möts fysiskt i samma rum. Det är svårt att förhandla historiska uppgörelser över videolänk.

Läs mer: Coronafond på 400 miljarder ska rädda EU-ländernas ekonomier

Läs mer: Enormt krispaket godkänt av USA:s senat

Ämnen i artikeln

Spanien

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt