Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 12:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pia-gripenberg-may-jagar-brexitlosning-infor-krismote-i-bryssel-men-behover-soka-pa-hemmaplan/

Världen

Pia Gripenberg: May jagar Brexitlösning inför krismöte i Bryssel – men behöver söka på hemmaplan

Theresa May fick ett hjärtligt mottagande av Angela Merkel på tisdagen. Foto: Michael Sohn/AP

BRYSSEL. I ett sista ryck inför krismötet i Bryssel på onsdag kväll har Theresa May ringt eller blixtbesökt EU:s toppskikt. Syftet är att få skjuta upp Brexit till 30 juni.

Men det är på hemmaplan Theresa May måste hitta en politisk lösning. Inte hos övriga EU.

Rätta artikel

Statsminister Stefan Löfven tillhör den grupp EU-ledare som fick telefonsamtal på tisdagen. Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron fick i stället flytta andra engagemang för att personligen ta emot Storbritanniens premiärminister Theresa May i Berlin respektive Paris.

Mays prioritering av stats- och regeringscheferna är inte så mycket att orda om. Alla lyssnar till Angela Merkel. Emmanuel Macron har å sin sida profilerat sig som den största motståndaren till att låta Brexit fortsätta stjäla tid från EU:s övriga arbete.

Som DN skrev häromdagen lockas Macron av att bli en modern variant av Charles de Gaulle, Frankrikes president som två gångar stoppade britterna från att bli medlemmar i EU. Vad unionen vann eller förlorade ekonomiskt på de Gaulles strategi under 1960-talet är okänt. Om britterna nu lämnade utan avtal skulle effekterna däremot snabbt bli uppenbara för fransmännen.

Det, liksom solidariteten med utsatta Irland, talar för att Macron rätar in sig i EU-ledet och beviljar en uppskjuten Brexit.

Theresa May vill ha en förlängning till 30 juni, med förhoppning om att nå en lösning redan i mitten av maj för att slippa ordna ett EU-val i Storbritannien. Övriga medlemsstater väljer nämligen sina Europaparlamentariker den 23–26 maj.

De 27 stats- och regeringscheferna går sannolikt inte med på den 30 juni. Med det datumet finns uppenbar risk att Brexit överskuggar valrörelsen, vilket ingen vill. Dessutom blir det juridiskt tveksamt om Storbritannien fortsatt är medlem efter valet utan att ha deltagit i det. Till exempel har tidigare Ukipledaren Nigel Farage hotat med att gå till domstol om inte han får rösta och kandidera i valet.

Donald Tusk, ordförande för Europeiska rådet, vill att Storbritannien är kvar som medlem under en längre period, men med möjlighet att kliva av tidigare om brittiska parlamentet enas om vad man vill ha för Brexit. Det talar för en förlängning med upp till tolv månader.

Faran då är att Theresa May kan ha ersatts med till exempel Boris Johnson, som förmodligen inte känner sig bunden av något som EU och Storbritannien hittills kommit överens om. Dessutom har konservativa Toryledamoten Jacob Rees-Mogg hotat med att Storbritannien ska bli en besvärlig medlem och lägga in sitt veto i EU-beslut om landet tvingas vara kvar.

https://twitter.com/Jacob_Rees_Mogg/status/1114835842508427264

Det är ett helt annat förhållningssätt än brittiska regeringen hittills haft under Brexitprocessen. Onsdagens krismöte måste därför hitta en lösning med både livrem och hängslen som binder Storbritannien till tidigare uppgörelser.

Dessutom kan EU-toppmötet bara lindra kortsiktiga problem med avtalslöst Brexit. Den riktigt stora knuten, att ena brittiska parlamentet om en Brexitlösning, kan bara lösas i London. Därför måste Theresa May kompromissa mer för att få med Labour på tåget.

Läs mer: Varannan britt vill se stark ledare som bryter mot regler

Läs mer: Storbritannien har satt ett datum för EU-val

Läs mer: Fem stötestenar i förhandlingarna mellan May och Corbyn