Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pia-gripenberg-overdriv-inte-hogerpopulisternas-betydelse/

Världen

Pia Gripenberg: Överdriv inte högerpopulisternas betydelse

Geert Wilders, Matteo Salvini, Jorg Meuthen och Marine Le Pen. Foto: Luca Bruno/AP

BRYSSEL. Nu drar valet i gång. Ödesvalet, som många kallar det. Högerpopulisterna kommer att gå framåt. Men det är viktigt att inte överdriva deras betydelse.

EU-valet 2019

När vallokalerna öppnar 7.30 i dag i Nederländerna är det startpunkten för Europavalet. Och i just detta land, en av EU:s grundarstater, kan ett högernationellt parti bli allra störst. 

I Storbritannien, som också håller val i dag, kommer Nigel Farages Brexitparti med all sannolikhet att vinna. 

För EU-vänner kan den utvecklingen tyckas skrämmande. Etablerade partier i den politiska mittfåran, liksom på vänsterkanten, har bidragit till att måla upp en skräckbild av att detta är ett riktigt ödesval. Allt för att få fler att gå och rösta. 

Det har de rätt att göra. Men det är viktigt att ha i minnet att politiker som kallar sig EU-kritiker absolut inte kommer att ta över EU efter att rösterna har räknats på söndagsnatten. 

I opinionsmätningarna spås de få uppemot en tredjedel av rösterna. Eller omkring 250 av parlamentets 751 ledamöter, enligt nyhetssajten Politico. Det är tillräckligt många för att blockera vissa beslut och utnämningar och kan onekligen komplicera arbetet i parlamentet.

Men det är inte tillräckligt för att driva en gemensam politik. Vilket de heller inte har. Inga andra partigrupper är så splittrade som de som finns på EU-parlamentets högerkant. I definitionen av EU-kritiker ingår dessutom flera vänsterpartier, även om de i sammanhanget är mindre.

Dessutom är det ingen bred framstormning på högerkanten. I Nederländerna lär nya partiet Forum för demokrati få fem ledamöter. Det är en ledamot mer än vad Geert Wilders PVV-parti har i dag. Hans parti backar kraftigt och spås bara få behålla ett mandat. Prognosen är att dessa två partier tillsammans får 23 procent av rösterna.

Brittiska Brexitpartiet antas få 25 ledamöter. Det är ytterligare en parlamentariker jämfört med vad Nigel Farages gamla parti Ukip fick 2014. Och Ukip är i dag nästan utraderat.

Den största förklaringen till högerpopulisternas framgång i opinionen är vad som händer i folkrika medlemsstaten Italien. Inrikesminister Matteo Salvinis parti Lega antas få 25 ledamöter i nästa EU-parlament. I dag har man bara fem.

En liknande effekt blir det om tyska Alternativ för Tyskland (AFD) skulle få 12 procent av rösterna. Det betyder 12 ledamöter eftersom tyskarna är flest i parlamentet.

Men till exempel franska Marine le Pens parti Nationell samling lär i stället förlora ett par ledamöter.

Valmötet i lördags i Milano, när partiledarna på yttersta högerkanten samlades, var alltså ett möte med både vinnare (Lega, AFD) och förlorare (Le Pen, Wilders).

Läs mer:

Kraven på Mays avgång allt fler - ledaren för underhuset hoppar av 

Katrine Marçal: May ser ut att misslyckas spektakulärt