Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 15:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pia-gripenberg-overlagsen-seger-for-weber-mot-stubb-i-kampen-om-eu-ordforandeskapet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Överlägsen seger för Weber mot Stubb i kampen om EU-ordförandeskapet

Manfred Weber och Alexander Stubb.
Manfred Weber och Alexander Stubb. Foto: Markku Ulander/AFP

Tysken Manfred Weber vann överlägset kampen om att bli de konservativas kandidat att efterträda EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. DN:s Pia Gripenberg tror dock att i slutändan får en annan person denna maktposition i EU.

Varför vinner Manfred Weber och inte Finlands Alexander Stubb nomineringen?

– Manfred Weber har fått stöd av nästan alla konservativa partier i de stora europeiska länderna medan Alexander Stubb har fått lita till stödet från Norden och Baltikum. Stubbs eget kampanjande, han for kors och tvärs i EU, lyckades inte bryta det mönstret. Han fick 20 procent av rösterna, vilket var ungefär det väntade.

– Manfred Webers styrka är att han i Europaparlamentet gjort sig känd som en god förhandlare som kan sluta kompromisser över partigränserna.

Konservativa EPP är största partigruppen i Europaparlamentet. Betyder valet av Manfred Weber att han därmed blir nästa EU-ordförande?

– Nej, inte nödvändigtvis. Visserligen kommer nuvarande kommissionsordförande Jean-Claude Juncker från EPP-gruppen, men i bestämmelserna hur en ordförande ska utses står att medlemsstaternas stats- och regeringschefer gör detta med ”hänsyn till” resultatet i senaste EU-valet.

– Manfred Weber ligger onekligen bra till och har fått stöd av bland andra förbundskansler Angela Merkel. I EU-kretsar sägs hennes stöd dock mest bero på att hon vill stötta sin koalitionspartner CSU inför regionvalet i Bayern. Efter EU-valet nästa år spekuleras i att hon kommer att stödja någon annan kandidat.

Om det inte blir Manfred Weber, vem blir det då?

– Ett namn som nämns är EU:s Brexitförhandlare Michel Barnier. Han kommer också från EPP, men har vunnit ett brett förtroende över partigränserna för sitt sätt att sköta förhandlingarna med britterna.

– Barnier har dock åldern emot sig, han fyller 68 nästa år. Dessutom stöttar inte Frankrikes president Emmanuel Macron sin landsman. Han vill hellre ha danska liberalen Margrethe Vestager, populär kommissionär för konkurrensfrågor. Hennes dilemma är att hon har svårt att få stöd av nuvarande danska regeringen.

– Mitt tips i dagsläget är att Manfred Weber inte blir EU-kommissionens ordförande. Men vem det blir i stället är oklart.

Läs mer: Stubb slår ur underläge för att bli ny EU-ordförande

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.