Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pia-gripenberg-theresa-may-overlevde-med-en-harsman/

Världen

Pia Gripenberg: Theresa May överlevde med en hårsmån

01:40. Storbritanniens parlament har röstat ja till regeringens förslag att be EU om förlängd förhandlingstid om utträdet ur EU.

BRYSSEL. Med en hårsmån styr premiärminister Theresa May fortfarande över Brexitprocessen i Storbritannien. Nu kommer hon att än en gång försöka få igenom sitt avtal i parlamentet. Samt begära uppskov med utträdet ur EU.

Rätta artikel

Brittiska parlamentet röstade med bred marginal för att begära att Brexit skjuts upp, 412 röster mot 202. Mer spännande var ett annat förslag från en grupp parlamentariker. Förslaget var att de skulle ta över och driva Brexitfrågan, inte regeringen, för att nå en samsyn om vad Storbritannien vill ha för avtal med EU.

Foto: PRU/AFP

Parlamentarikernas förslag förlorade med 312-314. Två röster! Om parlamentarikerna vunnit hade sannolikt britterna gått mot en mjukare Brexit, till exempel en tullunion med EU.

Theresa May kan alltså tillfälligt andas ut. Mer oroliga har många av brexitörerna blivit. Som röstningen utvecklats under veckan står det allt mer klart för dem att deras Brexit, utan avtal, är kört. De måste nu börja fundera om Theresa Mays framförhandlade uppgörelse med EU trots allt är att föredra. 

Risken, sett ur brexitörernas synvinkel, är annars att Storbritannien hamnar i en tullunion med EU. Det pläderar Labour för och det stödjer mer moderata Toryledamöter. Även från lilla nordirländska partiet DUP, regeringens uppbackare, kommer signaler om att man kan ansluta sig till Mays avtal.

Mycket talar därmed för att premiärminister May försöker få till en tredje omröstning om sitt avtal i början av nästa vecka, innan hon åker till toppmötet i Bryssel för att möta sina 27 EU-kolleger.

Theresa May. Foto: Tim Ireland/AP

Med eller utan ett bifall från sitt eget parlament kommer hon att begära att Brexit skjuts upp. 

Om Brexit ska försenas, och med hur länge, beslutar EU27. De måste vara eniga och väntas lämna sitt besked på toppmötet 21-22 mars.

Tidigare i veckan framhöll EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att Storbritanniens utträde måste vara klart före den 23 maj. Då börjar Europavalet när vallokalerna i Nederländerna öppnar. Sverige röstar den 26 maj.

”Om inte Storbritannien har lämnat Europeiska unionen då, kräver lagen att man håller dessa val”, skrev Jean-Claude Juncker i ett brev till Donald Tusk.

Donald Tusk är Europeiska rådets ordförande och den som samordnar arbetet för EU:s stats- och regeringschefer. Han förefaller ha en annan syn än Juncker. På twitter skrev Tusk på torsdagen, några timmar före omröstningen i London, att han vill att stats- och regeringscheferna är öppna för att bevilja britterna en lång förlängning. 

https://twitter.com/eucopresident/status/1106115929539334144

Huvudargumentet är att många EU-länder har svårt att se hur britterna ska kunna lösa sina problem på bara några veckor. Blir det en längre period finns utrymme för till exempel parlamentsval eller en ny folkomröstning som skulle kunna ändra spelplanen.

Främst ska nog ändå Junckers och Tusks inlägg ses som påtryckningar på britterna att komma samman.

EU-minister Hans Dahlgre säger till DN att en kort förlängning bygger på att Theresa May snarast får igenom ett beslut i sitt parlament.

I vilket fall ska britterna inte räkna med att få en kort förlängning som sedan ersätts av nya perioder för att undvika en hård Brexit. EU kommer att gå med på det. Theresa May vill för övrig inte heller ha det. 

Problemet i brittiska parlamentet är att den totala låsningen som är mellan premiärminister May och Labours ledare Jeremy Corbyn. De kan absolut inte förhandla med varandra. Vad som är personkemi eller vad som är partitaktik är svårt att säga. Det sistnämnda gäller förmodligen främst för Theresa May. Skulle hon närma sig Labour riskerar konservativa Tories att spricka.

Professor Tony Travers, London School of Economics, tror ändå att det går att nå en överenskommelse mellan Labour och Tories om Brexit i parlamentet.

– Många av parlamentarikerna har mer gemensamt med varandra än med sina respektive partier. De vill skydda sin egen valkrets, ha en mjukare Brexit och undvika ett avtalslöst utträde, säger han till BBC.

Travers tror även att lokalt i Nordirland är påtryckningarna hårda på konservativa DUP att ändra sig och rösta för Theresa Mays avtal. Tidigare i veckan publicerade regeringen i London vilka tullar som ska gälla om Storbritannien lämnar EU utan avtal. De tullarna slår också mot företagare och lantbrukare på Nordirland.

Lite i skuggan av dramatiken i London har det förts samtal mellan DUP:s partiledare Arlene Foster och Irlands premiärminister Leo Varadkar. De båda är just nu i Washington. Att de träffats är kanske det mest lovande denna vecka när det gäller lösning på Brexitknuten.

Läs mer: Sju scenarier – det kan hända nu i Storbritannien