Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 09:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pia-gripenberg-ursula-von-der-leyen-har-satt-sig-sjalv-i-klistret/

Världen

Pia Gripenberg: Ursula von der Leyen har satt sig själv i klistret

Ursula von der Leyen. Foto: Francisco Seco/AP

STRASBOURG. Nya kommissionsordförande Ursula von der Leyen har satt sig själv i klistret med officiella titeln ”försvara den europeiska livsstilen” för en av sina kommissionärer.

På torsdag möter hon EU-parlamentets ledning. Flera ledamöter kräver att hon ändrar titeln.

Vad är en europeisk livsstil? Bastu och nakendopp i en sval insjö är ett självklart livsval för vissa. För andra är det siesta de allra varmaste timmarna en eftermiddag.

Inom EU har begreppet hamnat i politiska hetluften sedan ”Försvara den europeiska livsstilen” blivit titeln för en kommissionär i Ursula von der Leyens EU-kommission.

När hon första gången officiellt tog upp begreppet europeisk livsstil höjde få på ögonbrynen. Ursula von der Leyen presenterade i somras för Europaparlamentet sin agenda för vad hon kallar en ambitiösare union. Under rubriken Skydd av den europeiska livsstilen sade hon: 

– Jag vill att Europa ska bli ambitiösare när det gäller att skydda våra medborgare och våra värderingar.

Hennes första exempel handlade om att värna rättsstatens principer, att stå upp för rättvisa och gemensamma värderingar. Konkret nämnde hon att årligen rapportera situationen i medlemsstaterna. Eftersom EU har inlett processer mot Polen och Ungern var det klart för parlamentarikerna vad von der Leyens europeiska livsstil stod för.

Efter det, under samma rubrik, kom ämnena Nystart av migration och Inre säkerhet.

Problemen började förra veckan när Ursula von der Leyen presenterade sitt förslag till kommission. En vice ordförande fick just titeln Försvara den europeiska livsstilen. Men, rättsstatens principer fanns inte längre med i portföljen. I stället var det migration, inre säkerhet, arbetsmarknad och utbildning.

När migration och säkerhet blev ämnena för att försvara europeiska livsstilen gick topplocket av hos Ursula von der Leyens politiska motståndare. Från vänstern, de gröna, socialdemokraterna och liberalerna kom direkt protester.

https://twitter.com/CiolosDacian/status/1172059098613014528

På yttersta högerkanten jublade i stället Marine Le Pen över en ideologisk vinst.

von der Leyen har försökt förklara sig i en debattartikel. Att europeisk livsstil är samma sak som att stå upp för de grundläggande värderingarna om mänskliga rättigheter. Att de ska försvaras mot yttre fiender, som andra länder som lägger sig i val, och inre fiender, som populister som söndrar EU med enkla nationalistiska slagord.

Manfred Weber, ledaren för EPP-gruppen i parlamentet (där svenska M och KD ingår) har ryckt ut till von der Leyens försvar. Han har förklarat att han vill leva en europeisk livsstil, inte en afrikansk, kinesisk eller amerikansk. Menar Weber börsmäklare i Johannesburg, algerisk bonde eller något annat? Den hjälpen hade Ursula von der Leyen kunnat vara utan. 

EPP, där von der Leyens tyska kristdemokrater ingår, skrev om den europeiska livsstilen i sitt manifest inför EU-valet i våras. Där framhålls att Europa är unikt bland annat på grund av den judisk-kristna kulturen. Det som skakar om den europeiska livsstilen är ”radikal islamism, terrorhot och auktoritära strömningar från Ryssland och Turkiet”. Inga inhemska nationalistiska populister, alltså. 

På torsdag ska Ursula von der Leyen träffa ledarna för EU-parlamentets partigrupper. Räkna med att hon får det hett om öronen. Om hon byter namn på portföljen är dock osäkert.

Märkligt i denna historia är dessutom att kommissionären som fått det numera heta uppdraget heter Margaritis Schinas. Han var tidigare högsta talesperson för EU-kommissionen och borde onekligen förstå vilka reaktioner ordval väcker. 

Läs mer: Ursula von der Leyen pressas om ”europeiska livsstilen”