Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pia-gripenberg-ylva-johansson-lar-inte-bli-popular-i-vissa-medlemsstater/

Världen

Pia Gripenberg: Bara en tidsfråga innan Ylva Johansson syns på en storbildstavla i Budapest

Bild 1 av 2 Ylva Johansson får ansvar för det som heter migration och inrikes frågor inom EU.
Foto: Maja Suslin/TT
Bild 2 av 2
Foto: KENZO TRIBOUILLARD

BRYSSEL. Migration är hetaste potatisen i EU. Nu har den portföljen landat i Sverige och Ylva Johanssons famn.

Det är förmodligen bara en tidsfråga innan hennes nuna dyker upp bredvid George Soros på anslagstavlorna i Budapest, som en symbol för den del av EU som ungerska regeringen ogillar så mycket.

På tisdagen presenterade Ursula von der Leyen, ordförande för kommissionen som tillträder den 1 november, sitt lag. Den är en blandning där hon fått ta hänsyn till flera faktorer: politisk balans, geografisk balans, könsbalans och så vidare.

Sveriges portfölj, migration och inrikes frågor, hamnar organisationsmässigt under vice ordförande Margaritis Schinas från Grekland. Han arbetsleder en grupp kommissionärer i enheten som har det märkliga namnet ”skydd av den europeiska livsstilen”.

https://twitter.com/MargSchinas/status/1171367776084275200

Vad en europeisk livsstil är finns förmodligen lika många definitioner av som invånare i EU. Förutom migration ingår säkerhet, arbetsmarknad och utbildning i enheten.

Graderar man de svåraste uppdragen i EU-kommissionen närmaste fem åren ligger migration väldigt bra till för att toppa listan. Tillsammans med pengar och det som heter rättsstatens principer är asyl- och migrationspolitiken det som splittrar EU-länderna allra mest.

Nu får Ylva Johansson den näst intill omöjliga uppgiften att försöka ena medlemsstaterna i frågan. Den gamla politiken havererade när de stora flyktingströmmarna rörde sig över Europa under Syrienkriget. Ett förslag till nytt asylpaket har fastnat i oändliga resultatlösa diskussioner mellan medlemsstaterna. Det enda de lyckats enas kring är att stärka EU:s yttre gräns, bland annat med bevakningsstyrkan Frontex.

Nya kommissionsordförande Ursula von der Leyen vill ha en nystart när det gäller bland annat asylregler. I sin programförklaring skriver von der Leyen att hon är medveten om att frågan splittrar, men att hon vill återgå till ett fullt fungerande Schengenområde med fri rörlighet och ett gemensamt europeiskt asylsystem. Gemensamt är ordet som får medlemsstater som Polen och Ungern att reagera.

Ylva Johansson var vid en pressträff på tisdagen försiktig med att berätta vilken strategi hon har, mer än att flera frågor måste redas ut samtidigt och att hon så snart hon är vald ska träffa företrädare för alla medlemsstater.

– Det är helt nödvändigt att de frågor som jag fått måste lösas under kommande mandatperiod. Det tror jag även medlemsländerna är medvetna om, sade hon bland annat.

Men det är tveksamt om till exempel Ungern lättar på sin ståndpunkt bara för att migrationsfrågan ligger under paraplyet ”skydd av den europeiska livsstilen”. Landets regering har inte dragit sig för att hänga ut nuvarande ordförande Jean-Claude Juncker tillsammans med finansmannen George Soros. De anklagas för att konspirera för öppna gränser så att migranter kan välla in i Europa.

Senast har Ungern attackerat Finland och ifrågasatt om vårt östra grannland verkligen har pressfrihet och oberoende rättsväsende. Det beror på att Finland just nu är ordförandeland i EU och därmed får fronta unionen inför en hearing om tillståndet i Ungern.

På samma sätt lär Ylva Johansson riskera att hängas ut som representant i migrationsfrågan. Det är förmodligen bara en tidsfråga innan hennes nuna syns bredvid George Soros på storbildstavlor i Budapest.

– Det är jag inte rädd för, sade Ylva Johansson på pressträffen.

Lyfter man blicken och tittar på kommissionen som helhet finns onekligen intressanta inslag:

Italien får ekonomiportföljen. Samma land som ligger i ständiga bråk med kommissionen om sin budget.

Irland får handelsportföljen. En irländare får därmed ansvar för handelsförhandlingarna med britterna efter Brexit.

Demokrati och demografi blir en vice ordförandepost, som går till nyaste medlemsstaten Kroatien. Möjligen ett tecken på att Ursula von der Leyen vill gå från ord till handling när det gäller talet om att EU måste förstå de vardagsproblem som bekymrar invånarna allra mest.

Om alla 27 nominerade verkligen blir valda återstår att se. Tuffa utfrågningar väntar innan EU-parlamentet i oktober ska rösta om att godkänna von der Leyens kommission.

Läs mer: EU:s första jämställda kommission tar form 

Läs mer: Ylva Johansson nominerad till kommissionär för migrationsfrågor