Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ord är också handling

”Det är nästan bara vi i familjen Khan som är muslimer här. Så när folk protesterar mot moskén och mot muslimer – då är det egentligen min släkt de protesterar mot”, säger Mujahid Khan som öppnat en moské i amerikanska Gillette.
”Det är nästan bara vi i familjen Khan som är muslimer här. Så när folk protesterar mot moskén och mot muslimer – då är det egentligen min släkt de protesterar mot”, säger Mujahid Khan som öppnat en moské i amerikanska Gillette. Foto: Anders Hansson

Vilken grupp ska Donald Trump vända sin vrede mot i dag? När den republikanska presidentkandidaten håller sina tirader mot muslimer, kvinnor eller invandrare kan det tolkas som en form av brutal politisk underhållning.

Så betraktar säkert många av hans åhörare orden – som sparkar mot etablissemanget, som ett slags stå upp-komik där mannen på podiet säger det man inte får säga.

Det är ord och inte handling, och oftast betraktar vi de två sakerna som skilda åt.

Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius och fotograf Anders Hansson har träffat amerikanska muslimer som berättar hur landet de lever i förändras runt dem.

De uppfattas som ett hot i kraft av sin religion, sina traditioner och sitt ursprung. Så kan människor som tillhör majoriteten med kraft och hat vända sig mot en minoritet som är lätt att känna igen genom namn och klädsel. Det har hänt förr, även i USA. Under andra världskriget sattes 120.000 japansk-amerikaner i fångläger för att de ansågs tillhöra en ”fienderas”.

Den så hyllade mångfalden ses som ett hot. En mäktig man misstänkliggör en grupp människor, pekar ut dem som fiender. Budskapet upprepas och förstärks av hans åhörare, plötsligt blir det som nyss var otänkbart i vida kretsar en accepterad sanning.

Det som för vissa är underhållning blir för andra rädsla och den mardrömslika känslan när ditt eget land vänder sig mot dig.

Läs reportaget ”Den inre fienden” här.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.