Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 18:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/piloten-rokte-och-svor-over-kvinnlig-kollega-nar-planet-stortade/

Världen

Piloten rökte och svor över kvinnlig kollega när planet störtade

00:50. Många döda efter att ett passagerarplan har kraschat och fattat eld i Nepal.

51 personer dog när ett passagerarflygplan störtade vid landning i Katmandu i mars förra året. Nu visar haverirapporten att piloten rökte i cockpit och var inbegripen i en upphetsad diskussion när han tappade kontrollen över planet.

Clas Svahn
Rätta artikel

Det var den 13 mars 2018 som ett plan av typen DHC-8-402Q från US-Bangla Airlines med 71 personer ombord skulle landa på flygplatsen i Katmandu i Nepal. Enligt vittnen och haveriutredningen gjorde piloten flera misslyckade försök att landa innan han tog in planet mot landningsbanan från fel håll och passerade så nära kontrolltornet att flygledarna ducka eftersom de trodde att planet skulle flyga in i det, skriver sajten Aviation Safety Network.

Men något gick fel och planet gick in för landning i sned vinkel mot banan och utan att fälla ned landningsställen förrän i sista minuten, kraschade för att glida över på en intilliggande landningsbana där det fattade eld sex sekunder efter kraschen

Endast 20 personer kunde räddas ur det brinnande vraket.

Nu visar en rapport från Nepals haverikommission att den 52-årige piloten inte hade kontroll på sitt plan, skriver australiska ABC.net. Bland annat rökte han. En inspelning rån cockpit visar också att 52-åringen var mycket upprörd och svurit under de sista minuterna före kraschen.

Enligt haverirapporten uppträdde piloten aggressivt och irriterat och diskuterade upphetsad hur kränkt han kände sig sedan en kvinnlig kollega kritiserat honom för att inte vara en bra instruktör:

”Han var upptagen med en onödig, oprofessionell och utdragen diskussion också under den kritiska delen” av landningen, skriver haverikommissionen.

Haveriutredarna konstaterar också att piloten strax före flygningen sagt upp sig från sitt jobb och under landningen sa att han inte längre visste hur han skulle försörja sig.

Inspelningen visar också att piloten sovit väldigt lite natten före flygningen.

Många av de omkomna var nepalesiska medicinstuderande som var på väg hem efter studier i Bangladesh.