Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Pisa-chocken" väckte Tyskland

Den så kallade Pisa-chocken hade verkan. För första gången ligger Tyskland över snittet i alla ämnen. –Vi chockades inte bara, vi väcktes också, sade utbildningsministern Johanna Wanka när årets Pisa-studie presenterades på tisdagen.

Pisa-chocken blev till ett tyskt begrepp i december 2001, då presenterades den allra första Pisa-studien där 15-åringars skolprestationer jämförs  över hela världen. Tyskland låg under snittet på alla områden _ inom såväl läsförståelse som matematik och naturvetenskap.

Vid lunchtid på tisdagen presenterades årets Pisa-studie, den femte i ordningen, och det visar att Tyskland inte bara förbättrat sig ännu en gång, numera ligger man för första gången över snittet på alla områden.

Det är frukten av Pisa-chocken och de åtgärder som sattes in för tolv år sedan. Sedan dess har man satsat mer på jämförelser mellan delstaterna, lagt större vikt vid grundläggande färdigheter som läsning och infört alltfler heldagsskolor.

Av tradition har det varit så i Tyskland att skolorna slutar mitt på dagen, sedan skulle eleverna gå hem för att äta och göra sina läxor.

Det gynnade förstås elever som hade en förälder hemma som dessutom kunde hjälpa till med läxorna.

– Det allra värsta med Pisa-chocken var att den visade att resultaten så starkt hängde samman med elevernas härkomst, sade utbildningsministern Johanna Wanka vid tisdagens presskonferens.

För tolv år sedan fanns det inget OECD-land där elevernas skolprestationer var så beroende av deras sociala härkomst som i Tyskland.  Årets Pisa-studie visar att även här har Tyskland förbättrat sig starkt och befinner sig nu på en genomsnittlig nivå.

–Vi har inte bara chockats utan också väckts, framförallt vill jag tacka alla elever och lärare, sade Johanna Wanka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.