Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Plågsamt för Socialdemokraterna att de inte kunde rösta nej”

376 röster behövdes för en majoritet och i dag valdes Jean-Claude Juncker med 422 röster till EU-kommissionens nya ordförande. Annika Ström Melin, DN:s Brysselkorrespondent menar att valet stärker Europaparlamentets roll.

Varför är det just Jean-Claude Juncker som väljs?

–Han var toppkandidat i EU-valet för EPP, den konservativa och kristdemokratiska gruppen som blev störst i parlamentsvalet, även om de förlorade ganska mycket och gick tillbaka många mandat. Även politiska motståndare som socialistgruppen, liberalerna och stora delar av gröna gruppen ställde sig bakom Juncker eftersom de såg det som en följd av valet. De såg det som ett mer demokratiskt sätt att parlamentet ska få välja, säger Annika Ström Melin.

Hur har valprocessen sett ut tidigare?

–Innan var det mycket mer av en uppgörelse mellan statsministrarna och premiärministrarna i medlemsländerna. Så det har varit en mindre demokratisk process tidigare. Att nu EU-valet bestämmer har bland annat Sverige varit väldigt kritiska mot. Även David Cameron i Storbritannien röstade därför mot Juncker.

Vad har valet för betydelse för EU-politiken?

–Man måste nog säga att parlamentet har stärkt sin position av det här. Hela den här processen har ju gått parlamentets väg. Juncker får ju också en väldigt stark relation till den majoritet i parlamentet som har valt honom. Han har tagit in synpunkter från de politiska grupperna som stöder honom i sitt program för hur han ska leda kommissionen.

Vad har det för verklig betydelse vem som är kommissionens ordförande?

– Egentligen ska kommissionen stå över alla nationella intressen och se till Europas intressen. Men samtidigt har det betydelse vilken inriktning som Juncker vill ha och det var ett ganska brett program han presenterade i dag. Han talade mycket om att det behövs investeringar i Europa och en ny sak han lyfte vara att han vill ha ett öppnare register för lobbyister. För det fick han många applåder. Han talade också om att han tror på social marknadsekonomi som ett sätt att appellera till socialistgruppen. Han talade också om att han vill ha minimilöner i EU. Så han försöker lägga upp ett program som ska tillfredsställa liberaler, konservativa, socialister och till viss del även de gröna.

Var det väntat att Juncker valdes?

–Ja det var nog det eftersom det fanns en uppgörelse mellan de konservativa, liberalerna, socialisterna och de gröna. Men det var nog flera i de här grupperna som röstade nej och de svenska Socialdemokraterna har varit väldigt kritiska. De valde att lägga ned sin röst.

Vad är det som Socialdemokraterna vänder sig mot?

–De ser Juncker som sin politiska motståndare. Han företräder samma grupp som Moderaterna och Kristdemokraterna sitter i. Så det var nog ganska plågsamt för Socialdemokraterna att de inte kunde rösta nej utan istället lade ner sina röster för att de ville vara lojala med socialistgruppen.

Vilka var öppet emot valet?

–Det var många som öppet deklarerade hur illa de tycker om det här valsystemet och om Juncker. Både till vänster och till höger röstade man emot. Bland annat brittiska Tories, franska Marine Le Pen med de grupplösa ända längst till högerkanten.

Än så länge har bara en kvinna nominerats till kommissionär i den nya kommissionen? Hur ska Juncker hantera det?

–Det kommer säkert vara en viktig del i det här och han har bett alla länderna att nominera flera namn så att han kan komponera en kommission med bättre balans.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.