Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Planen: Krossa IS i Raqqa och Mosul

Den USA-ledda koalitionen mot Islamiska staten siktar på att återta de IS-kontrollerade städerna Mosul i Irak och Raqqa i Syrien under 2016.

Uppgifterna om koalitionens taktik gentemot terrorgruppen IS under året publiceras i dag, tisdag, av Reuters. Nyhetsbyrån har talat med flera personer med insyn i planerna.

Mosul intogs av IS i juli 2014 och Raqqa 2013, och har sedan dess fått allt större betydelse för IS.

Raqqa utropades 2014 till huvudstad i det som Islamiska staten kallar kalifatet. Staden har sedan dess blivit en magnet för män och kvinnor som vill ansluta sig till IS och har en stor symbolisk innebörd.

Att slå ut IS i Raqqa skulle innebära en svår motgång för terrorgruppen samt göra det besvärligt för IS att skapa det kalifat man har som mål.

Enligt uppgifterna till Reuters planerar den USA-ledda koalitionen att slå ut IS i båda städerna:

– Planen är att krossa deras huvudstäder och jag tror att det finns en viss otålighet hos koalitionen och hos den amerikanska regeringen, liksom hos oss, att innan året är slut ta tillbaka kontrollen över hela territoriet, säger en källa med insyn i planen till nyhetsbyrån.

– Den dag Mosul är befriat, då är IS krossat.

För att ta tillbaka Mosul krävs ett samarbete mellan irakiska trupper, det amerikanska flygvapnet, lokala sunnigrupper samt kurdiska peshmergasoldater, säger uppgiftslämnaren.

IS har drivits bort från flera städer och byar under de senaste nio månaderna. I Iraq har irakiska styrkor med stöd av koalitionsstyrkor återtagit städerna Tikrit, Sinjar, Ramadi och Baiji. I Syrien har regeringstrogna trupper tagit tillbaka flera byar och den USA-ledda koalitionen bombat pengadepåer för att försvåra för IS att betala ut löner till sina krigare.

Ryska bombningar har också haft effekt, inte minst när det gäller att slå ut olje- och bensintransporter och oljedepåer och Reuters uppgiftslämnare poängterar att det krävs en samordning mellan koalitionen och de ryska styrkorna i Syrien för att operationen mot Raqqa ska lyckas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.