Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Planer på terrorattack mot tåg avslöjade i Kanada

Representanter för skilda delar av kanadensiska ordningsmakten, samlade under presskonferenen.
Representanter för skilda delar av kanadensiska ordningsmakten, samlade under presskonferenen. Foto: Chris Young / Canadian Press
Två personer, 30 och 35 år gamla, som misstänks ha planerat att få ett passagerartåg i området kring kanadensiska storstaden Toronto att spåra ur, har gripits och åtalats i Kanada. Det uppgav kanadensiska polisen på måndagen.

Polisen redogjorde för avslöjandet under en presskonferens på Torontos flygplats på måndagskvällen, svensk tid.

– De gripna hade både kompetens att utföra det planerade attentatet och för avsikt att utföra det. Under utredningens gång har ingen fara för allmänheten eller personal vid järnvägsbolaget förelegat, då vi haft de misstänkta under konstant övervakning, sade biträdande polischef James Malizia.

– Om attacken fått ske hade det betytt förlorade liv eller att människor skadats svårt, tillade Malizia.

Det planerade dådet ska ha haft ”stöd av al-Qaida”, enligt polisen. Attacken, som gick ut på att få tåget att spåra ur, var tänkt att sättas i verket ”någonstans i Toronto-området”. Uppgifter om att attentatet skulle ske utmed linjen mellan den kanadensiska staden och New York i USA ville polisen inte gå in på.

Under presskonferensen framhölls att det täta samarbetet mellan den federala kanadensiska polisen RMCP, amerikansk polis och USA:s inre säkerhetstjänst borgat för ett säkert ingripande i god tid innan planerna skulle sättas i verket. De båda misstänkta kommer att på tisdagen ställas inför domare i en förberedande förhandling.

Källor i USA uppger att avslöjandet inte har samband med det terrordåd som genomfördes vid Boston Marathon för en vecka sedan.

Kanadensiska etermediebolaget CBC uppgav tidigare under dagen att en person gripits i Montréal och en i Toronto, misstänkta för att ha planerat dådet. Polisen bekräftade de uppgifterna under presskonferensen. Personernas förehavanden har övervakats under loppet av ett år i östliga provinserna Québec och Ontario.

2006 greps 18 personer under terroristjakt i Ontario. CBC:s källor bedömer det nya terrorhotet som allvarligare än det, och något samband med den kretsen tros inte finnas. De inblandade dömdes den gången till långa fängelsetraff.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.