Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Planet cirklade i två timmar före kraschen

Platsen där Fly Dubai-planet kraschade undersöktes på lördagen.
Platsen där Fly Dubai-planet kraschade undersöktes på lördagen. Foto: STRINGER

En felbedömning av piloten tycks ha varit den huvudsakliga orsaken till flygolyckan i Rostov-vid-Don i går, uppger ryska myndigheter. Planet kraschade och alla 62 personer ombord dog.

Det var mycket hård vind, regn och molnigt då Fly Dubai-planet skulle landa i Rostov-vid-Don natten till lördagen. Piloten gjorde ett första misslyckat landningsförsök och cirklade sedan i luften ovanför flygplatsen i över två timmar, enligt sajten Flightradar 24. Därefter försökte piloten landa en gång till, men misslyckades. Planet steg igen, sjönk sedan häftigt och kraschade i marken några hundra meter utanför landningsbanan.

Planet krossades helt och hållet och alla 62 personer ombord omkom, fyra av dem barn. Majoriteten av passagerarna var från Ryssland, men bland de förolyckade fanns nio olika nationaliteter, bland annat ukrainska, indiska och uzbekiska medborgare.

Foto: Enligt ryska flygmyndigheter är det mycket som tyder på att piloten gjorde en felbedömning då han valde att försöka landa i Rostov-vid-Don, trots de urusla väderförhållandena med bland annat mycket hård vind. Samma natt hade piloter på Aeroflot och Czech Airlines i stället valt att landa vid en flygplats i Krasnodar. Innan Fly Dubai-planet förolyckades hade dock två plan från andra flygbolag gjort lyckade landningar i Rostov-vid-Don.

Planet som kraschade vart drygt sex år gammalt, av typen Boeing 737. Det ska ha varit i utmärkt skick. Fly Dubai har aldrig tidigare råkat ut för några flygkatastrofer.

Hela flygplatsen stängdes av och 700 personer samlade ihop resterna av planet i hård vind och snö. De svarta lådorna har hittats.

I Ryssland anser de flesta experter att piloten borde ha valt att landa på en annan flygplats, framför allt med tanke på att till exempel Aeroflot och Czech Airlines valde att göra det.

– De cirklade uppe i luften i två timmar. Om det inte går att landa på tjugo minuter är det praxis att välja en annan flygplats, säger Sergej Melnitjenk, som leder Internationella konsult- och analysbyrån för flygsäkerhet i Ryssland.​

Fördjupning. Flygolyckan i Rostov-vid-Don
Fakta. Tidigare ryska flygolyckor
  • Den 31 oktober 2015 spränger militanta islamister ett passagerarplan med 224 personer ombord efter starten från Sinai i Egypten.
  • Den 2 april 2012 dödas 33 personer när ett inrikesplan från UT Air störtar i Tiumen i mellersta Sibirien.
  • Den 7 september 2011 dör 44 personer och en överlever när ett chartrat plan med ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl ombord kraschar i Jaroslavl. Svensken målvakten Stefan Liv är en av de omkomna.
  • Den 21 juni 2011 dödas 47 personer och fem överlever när ett plan från Rus Air störtar i Petrozavodsk.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.