Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 13:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/plantskola-salde-giftig-liljekonvalj-som-ramslok/

Världen

Plantskola sålde giftig liljekonvalj – som ramslök

Bild 1 av 2 Liljekonvalj är en giftig växt.
Foto: Bengt Ekman/TT
Bild 2 av 2 Ramslök.
Foto: Mikael Gustafsson/TT

I flera veckor har den norska plantskolan Rød sålt liljekonvalj som den ätliga växten ramslök. Nu har företaget gått ut med en vädjan på Facebook för att ingen ska få i sig den giftiga blomman. 

– Det är bedrövligt men vi kan inte göra annat än att be om ursäkt, säger Steinar Johansen på Rød till Fredrikstads Blad.

Rätta artikel

Ramslök och liljekonvalj påminner om varandra och för en vanlig person kan det vara svårt att se skillnad på de båda växterna. 

Ramslöken växer vilt i såväl Sverige som Norge och har blivit mycket populär att använda i matlagning på senare år. Den har långa, gröna blad och får små vita blommor. Liljekonvaljen har samma typ av blad och får små vita klockformade blommor, men växten är giftig. 

På plantskolan och grossisten Rød og Hagesenter i Fredrikstad, som ingår i blomsterhandelskedjan Hageland, har de i flera veckor sålt den den hälsovådliga liljekonvaljen i tron att det var ramslök.

Enligt Steinar Johansen beror det på ett misstag vid planteringen. Lökar till liljekonvaljer hade planterats tillsammans med ramslökar och sedan fått samma märkning på förpackningen: Ramslök.

Felet uppdagades av personalen som tyckte att några blad på ramslöken såg konstiga ut.

– De två plantorna är lätta att förväxla eftersom bladen är väldigt lika, berättar Steinar Johansen för Fredrikstads Blad.

Ramslök. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu har företaget gått ut på Facebook med en varning till kunderna så att ingen ska bli förgiftad: ”Kjære alle våre kunder, Nå trenger vi hjelp!!”, skriver Rød.

Enligt norska Giftinformationscentralen är det oftast inte farligt om man råkat få i sig en liten mängd av liljekonvalj och allvarliga förgiftningar är ovanliga, skriver Aftenposten. Samtidigt råder man alla som är oroliga att kontakta Giftinformationscentralen.

– Liljekonvalj är en giftig växt som påverkar hjärtat. Små mängder av växten orsakar inte förgiftning eftersom mängden toxiner då blir för liten. Men om någon använder den i stället för ramslök i matlagning finns det risk för allvarlig förgiftning, säger seniorrådgivare Barbro Johanne Spillum till Aftenposten

När det gäller barn ska man alltid kontakta Giftinformationscentralen.

Steinar Johansen tror inte att någon av kunderna har fått i sig den giftiga blomman.

– När man planterar ramslök bör de få stå och växa till sig ett till två år innan de skördas. Plantorna vi har är förvisso stora och fina men jag tror inte att någon har använt dem i salladen än, säger han till Fredrikstads Blad.

En liknande händelse inträffade nyligen i Sverige då en handelsträdgård av misstag sålde den giftiga växten nordisk stormhatt i tron att det var den ätliga örten libbsticka.  

Kunden hittades – vid liv – efter en efterlysning på Facebook.

Läs mer: Man som köpte giftig växt av misstag har hittats vid liv