Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/plastpase-hittad-pa-havsbotten-vid-rekorddykning-i-marianergraven/

Världen

Plastpåse hittad på havsbotten vid rekorddykning i Marianergraven

01:21. Under världens djupaste dyk i Challengerdjupet i Stilla havet hittade forskarna skräp. "Det var inte helt överraskande, även om det var väldigt nedslående", säger Victor Vescovo som satt vid spakarna i ubåten under rekorddyket.

En amerikansk upptäckare har hittat det som kan vara världens djupast belägna plastpåse. Detta i samband med att hans expedition slog rekord i djuphavsdykning, rapporterar BBC.

Rätta artikel

Den amerikanske upptäckaren Victor Vescovo gjorde fyndet på nästan elva kilometers djup, på botten av Marianergraven i Stilla havet. Målet var att slå världsrekordet i den djupaste dykningen.

Enligt BBC ägnade Vescovo fyra timmar åt att utforska djuphavsgravens botten, och förutom havsvarelser hittade han även en plastpåse och godispapper.

Den blöta upptäcktsfärden gjordes med hjälp av en undervattensfarkost anpassad för att stå emot det enorma trycket. Det är den första upptäcktsresan till Marianergravens botten sedan 2012, då filmregissören James Cameron stod för dyket i sin ljusgröna ubåt.

Camerons upptäcktsfärd nådde dock inte samma djup som Vescovos. Med sina 10.927 meter under havsytan kan Vescovo nu titulera sig världsrekordhållare.

– Det är nästan obeskrivligt hur uppspelta vi alla är över det vi precis gjort, säger Vescovo om bedriften.

En bild från undervattensfarkosten visar skräp från människor högst upp till höger i bilden. Foto: Reuters

Totalt fem dykningar gjordes av Vescovo och hans forskarlag under expeditionens gång. Utöver plastpåsen tror de sig ha upptäckt fyra nya arter av räkliknande kräftdjur, samt sett flera andra djuphavsvarelser.

Att människans nedskräpning påverkar miljön har redan konstaterats vid tidigare liknande expeditioner. Vescovo och hans forskare planerar nu att undersöka de havsvarelser som de samlat in för att se om de bär på mikroplaster.