Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Trump kommer att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad”

00:59. Donald Trump överväger att flytta amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Presidentens plan oroar Frankrikes president Emmanuel Macron. PLO kallar en eventuell flytt för en "dödskyss".

Donald Trump kommer att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta USA:s ambassad dit från Tel Aviv. Det berättade presidenten för kung Abdullah av Jordanien och den palestinske presidenten Mahmud Abbas.

Nyheten togs emot med bestörtning i arabiska och europeiska huvudstäder, där man hade intrycket att Trump lystrat till varningarna och lagt planerna på is. Men varken Trumps utrikesminister Rex Tillerson, Mellanösternmedlaren Jason Greenblatt, påven eller tiotals världsledare har bevekat honom. I Israel, där premiärminister Benjamin Netanyahus regering säger sig vara salig av lycka, var oron lika påtaglig i Ramallah och i Amman. Den israeliska polisen och armén har försatts i höjd beredskap inför Trumps väntade tal i frågan på onsdagen.

Av alla de drastiska budskap som nådde Washington under dagen stod den turkiske presidenten Tayyip Erdogan för det mest dramatiska:

– Om USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad är vi redo att ta de yttersta konsekvenserna – och bryta förbindelserna med Israel!

Det senaste dygnet har nödropen från USA:s allierade i regionen kommit allt tätare. Abdullah II av Jordanien har förutspått oroligheter i sitt sköra kungadöme om Trump rubbar status quo i fråga om Jerusalem, och tongångarna är desamma över hela linjen. Den palestinske veteranpolitikern Nabil Shaath, som spelade en huvudroll under 1990-talets fredssamtal, den så kallade Osloprocessen , sade i Ramallah till utländska korrespondenter:

– Vi är emot våld och vi vill inte ha våld, men ett så illa övertänkt steg från USA skulle öppna dörren för våld.

Den egyptiske utrikesministern Sameh Shukry, som i många år var ambassadör i Washington och är en uppskattad partner i Vita huset, ringde natten till tisdagen sin amerikanska kollega och skisserade för honom riskerna med ett ensidigt utspel av den sort som Trump har i tankarna.Det är känt att Tillerson är oenig med Trump i detta ärende, men han är i onåd hos denne. Mellan­östernmedlaren Jason Greenblatt som känt Trump i många år, har avstått från att kritisera sin chef, men hans kroppsspråk och uttalanden förråder hans skepsis.

Greenblatt inser att hans näst intill omöjliga uppgift, att föra israeler och palestinier till förhandlingsbordet, skulle bli sjufalt svårare om USA tog ställning för den ena parten på den mest eldfängda förhandlingspunkten av alla.

Just de förödande diplomatiska konsekvenserna gör ett amerikanskt erkännande extra lockande för hökarna i den israeliska rege­ringen, som helst av allt skulle vilja få ett slut på Greenblatts initiativ. Premiärminister Benjamin Netanyahu välkomnar förstås ett amerikanskt erkännande, men till skillnad från regeringens yngre hetsporrar är han väl medveten om farorna. Han har flera gånger, senast i somras, fått erfara att ensidiga åtgärder satt staden och regionen i brand.

Viktigare i amerikanska experters ögon än arabers och israelers känslor är de geopolitiska följderna för USA, som de senaste åren förlorat eller spelat bort mycket av sitt inflytande i regionen. En amerikansk kursomläggning i fråga om Jerusalem skulle sannolikt påskynda den utvecklingen och beröva USA ett viktigt verktyg: dess status som den enda makt som kan tvinga både Israel och palestinierna till eftergifter. Om den palestinska allmänheten får intrycket att USA övergivit sin roll som fredsmäklare och slutit upp bakom det israeliska nationalistlägret så kommer ingen palestinsk ledare att våga fortsätta förhandla i USA:s regi.

Fakta.Omstridd stad

• Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

• Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

• Egentligen fattade USA ett annat beslut 1995, då kongressen röstade igenom en lag som kallas The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen.

• Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess – genomförandet kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

• Alla presidenter har två gånger om året skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Nästa underskrift skulle egentligen ha gjorts senast i måndags, så nu hänger frågan i luften.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.