Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

PLO krävs på terrorskadestånd

En domstol i New York kräver palestinska organ på motsvarande nära 5,5 miljarder kronor i skadestånd till amerikanska offer för terrorattacker 2002–2004. Palestinierna avvisar kraven.

Enligt de tolv personerna i juryn är Palestinska myndigheten (PA) och paraplyorganisationen PLO skadeståndsskyldiga på 25 punkter till amerikanska offer och deras anhöriga vid sex terrordåd i Jerusalem som totalt krävde 33 människors liv och skadade 390 andra.

PA och PLO krävs på 218 miljoner dollar, men eftersom skadestånd automatiskt trefaldigas i terrormål i USA blir summan 654 miljoner dollar. De 218 miljonerna är ändå avsevärt lägre än vad de elva familjerna ursprungligen krävde: en miljard dollar.

PA förnekar ansvar för de ”galna och hemska” attackerna – utförda av medlemmar av islamistiska Hamas och av al-Aqsa-martyrernas brigader – och hävdar att gärningsmännen agerat helt utan sanktion uppifrån.

”Vi är säkra på att vi ska segra, eftersom vi tror på rättssystemet i USA”, skriver Mahmud Khalifa, palestiniernas vice informationsminister, i ett uttalande.

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman är mera nöjd:

– Det här beslutet utgör framför allt en moralisk seger för staten Israel och för terrorismens offer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.