Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Polen avfärdar EU:s kritik i ilsket brev

Anti-Eu-demonstrationer i Warszawa i december.
Anti-Eu-demonstrationer i Warszawa i december. Foto: Czarek Sokolowski/AP

Polen avfärdar åter EU-kommissionens kritik att landet bryter mot rättsstatens principer, men Bryssel kan knappast backa helt och hållet. Ett avgörande närmar sig i den ytterst känsliga EU-frågan.

I december fick regeringen i Warszawa ytterligare två månader på sig för att svara på EU-kommissionens skarpa kritik. Kommissionen anser att Polen har politiserat landets rättssystem, vilket innebär ett brott mot rättsstatens principer och därmed undergräver demokratins fundament.

I måndags kväll svarade regeringen i Warszawa med ett ilsket brev där kommissionens rekommendationer avvisas helt. I brevet, som enbart är skrivet på polska, hävdar den polska regeringen att kommissionen är partisk. Warszawa slår tillbaka och kräver att kommissionens makt i EU ska begränsas.

Därmed avslutas den dialog om rättsstatens principer i Polen som kommissionen inledde för ett år sedan. Vad som händer nu är oklart.

Läs mer: ”Vi har snart ingen demokrati kvar i Polen”

EU-kommissionen ska ha en första diskussion om läget på onsdagen, men något beslut väntas inte. ”Först krävs översättning och analys av brevet”, förklarade kommissionens talesperson på tisdagen.

Någon enkel väg vidare finns heller inte.

Om EU-kommissionen väljer att trappa upp striden skulle det innebära förslag om aktivering av artikel sju i Lissabonfördraget, den så kallade atombomben, som kan leda till att Polens rösträtt dras in i EU. Men det vore ett drastiskt beslut som flera EU-länder redan motsätter sig.

Om kommissionen i stället helt lägger ned det kritiska förfarandet skulle Polen ha vunnit en total seger i dragkampen med Bryssel, och det är inte heller särskilt sannolikt.

Mycket står på spel.

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans har drivit processen mot Polen och har många gånger förklarat att förfarandet handlar om försvar av rättsstatens principer och därmed av demokratin och hela EU:s grundläggande värden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.