Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Polen hänger ut dömda sexualförbrytare i öppen databas

Polens justitieminister Zbigniew Ziobro.
Polens justitieminister Zbigniew Ziobro. Other: Krystian Dobuszynski/NurPhoto/RE

Dömda sexualförbrytare i Polen offentliggörs nu med namn och bild i ett register som det polska justitiedepartementet har publicerat. 

– Rätten att skydda våra barn står över förbrytarens anonymitet, säger justitieminister Zbigniew Ziobro, enligt Die Zeit.

Sedan i måndags finns en offentlig databas över dömda sexualbrottslingar i Polen på justitiedepartementets hemsida. I den finns information som namn, födelse- och vistelseort och bilder på cirka 800 dömda sexualförbrytare, enligt Die Zeit

Enligt departementet är det främst pedofiler och särskilt hänsynslösa våldtäktsmän som registreras i databasen som uppdateras löpande. 

Syftet med databasen är förebygga brottslighet och få bättre kontroll på dömda gärningsmän.

– Rätten att skydda våra barn står över förbrytarens anonymitet, säger justitieminister Zbigniew Ziobro, enligt Die Zeit.

Databasen innehåller även ett annat slutet register som innehåller 2.600 sexualförbrytare som bland annat dömts för barnpornografi. Detta register är endast synligt för vissa institutioner och myndigheter.

Med hjälp av databasen kan rektorer eller andra skolledare kontrollera en sökande vid rekrytering. Om en dömd sexförbrytare trots allt anställs för att jobba med barn kan arbetsgivaren riskera böter eller i värsta fängelse. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.