Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Polen inskränker pressfriheten

Foto: Czarek Sokolowski/AP

Den nya lag som klubbades igenom på onsdagskvällen och ger regeringen kontroll över de statsägda medierna kritiseras från flera håll på nyårsafton. Den nya polska regeringen tänker dock inte göra halt vid de statsägda medierna.

Den nya medielagen ska omvandla de statsägda medierna till så kallade nationella kulturinstitut som ska stärka publikens ”patriotiska hållning”.

Cheferna för tv-och radiokanalerna samt telegrambyrån Pap, ska tillsättas av finansministern som också när som helst kan sparka dem.

Lagen klubbades igenom i det polska parlamentet på onsdagskvällen efter ett ilförfarande, två dagar efter att den nye presidenten godkänt den lag som hotar att göra den polska författningsdomstolen till ett tandlöst organ.

Medielagen har redan kritiserats skarpt av det europeiska journalistförbundet och av organisationen Reportrar utan gränser.

EU-kommissionens vice ordförande, holländaren Frans Timmermans, har krävt att få information om den nya lagen.

EBU, den europeiska sammanslutningen av nationella tv-och radiobolag, har uttryckt sin oro över lagen och att den införts i all hast och utan något remissförfarande.   

Det nationalkonservativa regeringspartiet Pis har gjort en rivstart sedan man vann valet den 25 oktober och kunde bilda regering med egen majoritet.

Polackerna fick redan i november en försmak av hur regeringen ser på kulturen och medierna.

Den nye kulturministern Piotr Glinski försökte först stoppa premiären av Jelinek-pjäsen ”Döden och flickan”. 

När han sedan fick tuffa frågor om sitt agerande i public service-kanalen TVP såg han till att journalisten i fråga, Karolina Lewicka, blev suspenderad. Hon kunde dock komma tillbaka till sitt arbete efter protester från journalistförbundet.

Enligt organisationen Reportrar utan gränser tänker den polska regeringen inte nöja sig med att ändra spelreglerna för de statsägda medierna.

Attacker är att vänta också på de privatägda medierna.

Regeringen ser inte med blida ögon på att så många är ägda av utländska mediekoncerner. Gällande EU-rätt gör det dock svårt för regeringen att ingripa mot ägandestrukturen, istället tänker man angripa det man kallar monopol – det vill säga när mediekoncerner inte bara ger ut tidningar eller tidskrifter, utan är aktiva även i andra kanaler.

Det skulle drabba Agora-förlaget som ger ut den vänsterliberala och i dag ytterst regeringskritiska dagstidningen Gazeta Wyborcza. Tidningen har pekats ut av regeringen som skadlig för den offentliga debatten, enligt Reportrar utan gränser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.