Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 07:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/polen-skjuter-fram-presidentvalet/

Världen

Polen skjuter fram presidentvalet

Oppositionskandidaten Malgorzata Kidawa-Blonska tidigare på onsdagen.
Oppositionskandidaten Malgorzata Kidawa-Blonska tidigare på onsdagen. Foto: Wojtek Radwanski/AFP

Polens regeringsparti Lag och rättvisa beslutade på onsdagskvällen i samråd med sitt stödparti att skjuta fram presidentvalet på obestämd framtid. Valet skulle ha hållits den 10 maj. 

Beslutet om att flytta fram valet kom sent på onsdagskvällen svensk tid. Det skriver flera nyhetsbyråer och polska RMF24.

Valet planeras nu att hållas genom poströstning.

Innan beslutet kan träda i kraft ska Polens högsta domstol ogiltigförklara det tidigare datumet, den 10 maj. Därefter bestäms ett nytt datum.

Lag och rättvisa och oppositionen har tidigare inte kunnat komma överens om hur en poströstning skulle genomföras. Oppositionen har riktat stark kritik mot regeringspartiet och menat att man sätter allmänhetens hälsa i fara och krävt att regeringen inför ett nationellt nödläge på grund av coronaviruset vilket skulle möjliggöra att valet skjuts fram tre månader.