Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Polen vill medla mellan EU och USA om Iran

Mateusz Morawiecki.
Mateusz Morawiecki. Foto: Alik Keplicz/AP

Relationen mellan EU och USA surnade ytterligare när Donald Trump sade att han ska hoppa av Iranavtalet. Nu erbjuder sig Polen att medla. ”Vi förstår båda sidor”, säger premiärminister Mateusz Morawiecki.

För tre veckor sedan tillkännagav president Donald Trump att USA hoppar av JCPOA, det internationella avtal som ska hålla det iranska kärnenergiprogrammet i schack i utbyte mot lättade sanktioner.

USA ska återinföra sanktionerna och skärpa dem ännu mer.

De andra avtalsparterna, inte minst EU-sidan, har bedyrat att de för sin del ska göra allt för att avtalet ska överleva.

Pompeo: Sanktionerna mot Iran ”de kraftigaste i historien”

Men i praktiken kan de amerikanska sanktionerna leda till att även europeiska företag drar sig ur Iran. För många skulle det bli för kostsamt att fortsätta investera i landet om priset är att portas från den viktiga amerikanska marknaden.

Nu erbjuder sig Polen att mäkla i den infekterade frågan, rapporterar EU-nyhetssajten Euractiv. Det centraleuropeiska EU-landet har en modern historia av goda relationer med USA.

– Vi förstår EU:s rätt och plikt att försvara sina företag, samtidigt som vi delar USA:s oro för säkerheten, säger Mateusz Morawiecki.

Morawiecki tror att Warszawa kan bli en ”informell medlare” och säger sig ”hoppas kunna utarbeta en lösning” på den pågående tvisten om JCPOA mellan Bryssel och Washington.

När den polska utrikesministern Jacek Czaputowicz nyligen träffade sin nytillträdda amerikanska motsvarighet Mike Pompeo sade han att han skulle försöka övertala sina europeiska kollegor att ”inte bara ta hänsyn till intressena hos europeiska företag som redan verkar i Iran utan också till säkerhetsaspekter”.

Européerna borde ”försöka förstå USA:s oro över de hot Iran utgör mot regionen och världen”, framhöll utrikesministern då.

Morawiecki förtydligar nu hållningen och motiven för att européerna också behöver förstå amerikanerna. Han skjuter in sig på just det Trumpadministrationen pekat på som ett huvudproblem med det avtal den amerikanska presidenten kallat ”det sämsta någonsin”: att Irans missilprogram kan fortsätta som tidigare och att landet kan flytta fram sina positioner i Libanon. Syrien, Jemen och Irak.

– Den här närvaron på olika nivåer, ibland ganska direkt, skapar en farlig situation i Mellanöstern och det måste helt klart motverkas, sade Morawiecki till reportrar i fredags.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.