Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Polens Kaczynski redo ta över rodret

Premiärminister Beata Szydlo får en kyss på handen av Jaroslaw Kaczynski, ledare för styrande partiet PIS. Snart kan han ta över posten som regeringschef, tror bedömare i Polen.
Premiärminister Beata Szydlo får en kyss på handen av Jaroslaw Kaczynski, ledare för styrande partiet PIS. Snart kan han ta över posten som regeringschef, tror bedömare i Polen. Other: Alik Keplicz

Samtidigt som EU-parlamentet väntas föreslå att Polen förlorar sin rösträtt i unionen går landets ledare Jaroslaw Kaczynski till motattack. Bedömare i Warszawa tror att han snart tar steget från kulisserna till posten som regeringschef.

Artikeln har tillförts en rättelse.

I helgen hamnade Polen återigen i internationellt fokus på ett sätt som skadar landets rykte.

När 60.000 människor tågade i centrala Warszawa i lördags var det under banderoller som ”Ett vitt Europa”, ”Rent blod” och ”Död åt fosterlandets fiender”.

Majoriteten av dem som deltog i marschen på Polens självständighetsdag var inte fascister, men tillräckligt många var uppenbarligen beredda att tåga sida vid sida med aktivister på yttersta högerkanten.

Och den konservativa regeringen, inklusive partiledaren Kaczynski, valde att antingen tysta ner demonstrationen eller kalla den ”patriotisk”.

– Det var en vacker syn. Vi är stolta att så många polacker valde att delta i firandet, sade inrikesminister Mariusz Blaszczak.

Många både inom Polen och i utlandet menar att det styrande partiet Lag och rättvisa, PIS, därmed indirekt legitimerar högerextremism.

Först på måndagskvällen uttalade sig Kaczynski, i en intervju med statliga tv-bolaget TVP, och fördömde de värsta främlingsfientliga och antisemitiska slagorden. Han kallade dem ”en provokation av dem som vill skada Polen”.

Läs mer: Svenskar deltog i nationalistisk marsch i Polen

Det är nästan på dagen två år sedan PIS-regeringen tillträdde, och ungefär så länge har Kaczynski befunnit sig i konflikt med EU. Det handlar bland mycket annat om reformer av rättsväsendet som innebär att Polens domstolar hamnar under politisk kontroll, något som EU-kommissionen anser strider mot europeiska värderingar.

I ett tal i Krakow på Självständighetsdagen angrep Kaczynski ännu en gång Bryssel för att lägga sig i Polens affärer.

– Vi måste uppnå nationell enighet och försöka övertyga dem som inte accepterar oss eller som till och med hatar oss, sade han.

På onsdagen debatterar EU-parlamentet situationen i Polen och väntas anta en resolution som rekommenderar att artikel 7 i EU-fördraget aktiveras. Detta har aldrig hänt förut och innebär att det berörda landet i förlängningen förlorar sin rösträtt.

Parallellt med detta driver Jaroslaw Kaczynski ett politiskt maktspel hemma i Warszawa som sannolikt håller flera av hans ministrar vakna om nätterna. I månader har det aviserats en regeringsombildning – där bland annat Kaczynski själv skulle ta över posten som regeringschef från premiärminister Beata Szydlo.

Rockaden var tänkt att ske denna vecka. Men i sin tv-intervju i måndags kväll meddelade Kaczynski att den är uppskjuten.

– Ni får besked i december, sade han gåtfullt.

Polska medier och analytiker får alltså spekulera i några veckor till. Och de närmast berörda – premiärminister Szydlo bland dem – har antagligen ingen aning om vad de har att vänta.

– Vad som händer vet bara Gud, med andra ord Kaczynski själv, säger professor Radoslaw Markowski, en känd statsvetare från Universitetet för samhällsvetenskap och humaniora i Warszawa.

– Det handlar om en person med en världsbild från 1800-talet. Han spelar ett spel för att stärka sin roll ytterligare.

Förra gången PIS fick makten i Polen, hösten 2005, valde Jaroslaw Kaczynski att lämna över rollen som regeringschef till en partikollega, Kazimierz Marcinkiewicz. Men mindre än ett år senare tog han över rodret själv.

– Skillnaden mellan nu och då är att i dag finns ingen tydlig opposition, inget trovärdigt alternativ till PIS, säger Lukasz Pawlowski, chefredaktör för veckomagasinet Liberalna Kultura.

Han tror att Kaczynski kanske är frestad att ta över som premiärminister, men att det vore en taktisk blunder sett ur hans synvinkel.

– Om han tar över får han ta ansvar för allt, även mindre populära saker. Som det är nu slipper han det och kan verka i kulisserna.

Vid makten sedan 2015

Nationalkonservativa Lag och rättvisa, PIS, vann valet i Polen 2015 med 37,6 procent av rösterna vilket gav egen majoritet i parlamentet.

Partiet har genomfört populära ekonomiska reformer som barnbidrag och sänkt pensionsålder och har i dag stöd på över 40 procent.

Samtidigt kritiseras det hårt för att skada demokratin och rättsstaten. Det handlar om politisering av rättsväsendet, utrensningar i statliga medier. EU-kommissionen har hotat att ta ifrån Polen dess rösträtt i unionen.

Rättelse 2017-11-19 16:12
Artikeln innehöll tidigare en uppgift om en banderoll med texten "Be för en muslimsk Förintelse" vid Självständighetsmarschen i Warszawa. Uppgiften förekom i flera internationella medier men var felaktig. En banderoll med denna text syntes vid en demonstration för två år sedan i den polska staden Poznan.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.