Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Polens nationalhjältinna avliden

Den polska nationalhjältinnan Irena Sendler, som nominerades till Nobels fredspris förra året, har avlidit i dag, 98 år gammal.

Det skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Under andra världskriget var Irena Sendler ledare för en grupp som, med risk för sina egna liv, smugglade ut 2.500 judiska barn från Warsawagettot. Alla barn dokumenterades noggrant av Irena Sendler.

På små papperslappar, som hon begravde i burkar i en grannes trädgård, skrev hon ner deras identiteter. Tack vare detta kunde flera familjer återförenas efter krigets slut.
1943 arresterades Irena Sendler av nazisterna, men trots upprepad tortyr avslöjade hon ingenting.

2007 nominerades hon till Nobels fredspris, men förlorade mot den amerikanske miljökämpen Al Gore. Samma år utsågs hon till nationalhjälte av det polska parlamentet för sina modiga insatser under Förintelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.