Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 05:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/polens-premiarminister-fordomer-putins-historieskrivning-upprepade-och-medvetna-logner/

Världen

Polens premiärminister fördömer Putins historieskrivning: ”Upprepade och medvetna lögner”

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och Rysslands president Vladimir Putin. Foto: John Thys/Tiziana Fabi/AFP

Rysslands president Vladimir Putin blivit allt mer offensiv i sina försök att friskriva Sovjetunionen och Josef Stalin från medansvar för starten av andra världskriget och istället anklaga Polen för att ha konspirerat med Nazityskland.

Nu svarar Polens premiärminister på vad han kallar ”upprepade och medvetna lögner”.

Konflikten om historieskrivningen har hettats upp i takt med att 75-årsdagen av de allierades seger i andra världskriget, som äger rum i maj nästa år, närmar sig. 

Vladimir Putin har vid flera tillfällen de senaste veckorna uttalat sig om den politiska situationen i Europa under åren som ledde till krigsutbrottet 1939. 

Presidenten har successivt försökt tona ned betydelsen av Josef Stalins samarbete med Hitlers Nazityskland och Molotov-Ribbentropp-pakten, som möjliggjorde ländernas uppdelning av Polen och östra Europa.

I höstas antogs en resolution i EU-parlamentet som fastslog att avtalet mellan de två arvsfienderna, som skrevs under en dryg vecka innan Nazityskland invaderade Polen och med det utlöste kriget, låg till grund för andra världskriget och utrotningen av Europas judar.

Men resolutionen har inte mottagits väl i Ryssland och Kreml, och presidentens utspel den senaste tiden lägger istället skuld på Polen som medansvarig till krigsutbrottet. Den 20 december höll Putin ett tal inför representanter för flera forna sovjetstater där han med hjälp av arkivdokument argumenterade för att Polen skulle ha agerat i maskopi med Hitler i antisemitiskt syfte.

Kremls försök till att skuldbelägga Polen har fått landets premiärminister Mateusz Morawiecki att reagera mot den ryska presidenten i ett fyra sidor långt dokument där han kritiserar Putin för ”upprepade och medvetna lögner om Polen”, skriver brittiska The Guardian. 

https://twitter.com/PremierRP_en/status/1211334067083456514

Enligt premiärministern är Putin väl medveten om att anklagelserna helt saknar förankring i verkligheten och liknande utspel från ryskt håll brukar vara ett försök att avleda världens uppmärksamhet från landets misslyckanden, som att ryska idrottare stängts av från tävla under landets flagga i kommande OS och VM-tävlingar.  

I dokumentet skriver Mateusz Morawiecki även att dagens ryssar förtjänar att få veta sanningen om Sovjetunionen.

”Det ryska folket – det största offret för Stalin, en av de grymmaste brottslingarna i världshistorien – förtjänar sanningen. Jag tror att ryssarna är en nation av fria människor – och att de förkastar Stalinismen, även när president Putins regering försöker rehabilitera den”, skriver han.

Läs mer: 

Djävulspakten som slog världen med häpnad

Michael Winiarski: Putin försöker skriva om historien om andra världskrigets utbrott – vill fria Stalin från skuld