Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Polens president: Ryssland försöker skapa ett nytt kallt krig

Polens president Andrzej Duda anklagar i en intervju på fredagen Ryssland för att försöka skapa ett nytt kallt krig.

Det är i en intervju med nyhetsbyrån Reuters som Duda oroar sig för den politiska och militära utvecklingen i Europa. I intervjun säger den polske statschefen också att hans land är berett att hjälpa militäralliansen Nato i framtida insatser mot terrororganisationen Islamiska staten.

Men det var ett uttalande från Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev vid ett tal i München i lördags som fick Duda att slå tillbaka mot den ryska beskrivningen av läget mellan Ryssland och Väst.

Medvedev sa då att relationerna mellan Öst och Väst är på väg att bli till ett nytt kallt krig:

– Natos inställning gentemot Ryssland har fortsatt att vara ovänlig och utan insyn. Man skulle kunna gå så långt som att säga att vi är på väg tillbaka till ett nytt kallt krig, sa Medvedev.

Den polske presidenten menar å sin sida att skulden för detta ligger hos Ryssland:

– Om premiärminister Medvedev talar om ett kallt krig, då är det bara att titta på hur Ryssland agerar, då står det klart vem det är som söker ett nytt kallt krig, sa Duda i intervjun med Reuters.

– När någon utför aggressiva militära aktiviteter i Ukraina och Syrien och om någon bygger upp sin militära styrka nära sina grannar... då har vi ett tydligt svar på vem det är som vill starta ett nytt kallt krig.

– Och det är inte Polen och Nato.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.