Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Polens president stoppar kontroversiell lag

02:29. Polens president Andrzej Duda lägger in sitt veto mot två kontroversiella lagförslag. Kritikerna anser att förslagen skulle innebära ökat politiskt inflytande över det polska domstolsväsendet.

Polens president lägger in sitt veto och stoppar en kontroversiell reform som skulle innebära att domarna i högsta domstolen tvingas att gå i pension, och att justitieministern skulle få befogenheten att utse nya domare.

Lagförslaget har röstats igenom både i polska underhuset och överhuset. Protester har rasat i hundratals polska städer. 

President Andrzej Duda säger nu att han kommer att lägga sitt veto mot den nya lagen, rapporterar BBC.

– Vi har inte den traditionen att justitieministern ska kunna påverka högsta domstolen på något sätt, säger president Duda till polska Newsweek

Den nya lagen hade i praktiken inneburit att domarna i Högsta domstolen tvingas att gå i pension, och lagen hade gett justitieministern befogenhet att utse nya domare.

Lagförslaget har kritiserats av bland annat EU-kommissionen, Europarådet och Amnesty International.

Regeringspartiet, det högerkonservativa Lag och rättvisa (PIS), kritiseras för att montera ned det oberoende rättsväsendet. Donald Tusk, ordförande för Europeiska rådet och premiärminister i Polen mellan 2007 och 2014, är en av kritikerna till den polska regeringen.

– Jag är övertygad om att de förändringar som PIS föreslår inte är någon slump - det finns en logik bakom som syftar till att avlägsna sig från modellen med en fri stat där de styrande är underställda folket och inte tvärtom. Min åsikt om Polen är väldigt kritisk, säger han till den polska nyhetskanalen TVN24, enligt nyhetssajten Politico.

Fakta.Nya lagar i Polen

  • Förutom lagförslaget om att tvinga domarna i Högsta domstolen i pension antogs nyligen två andra lagar som en del i förändringen av rättsväsendet. De innebär att Nationella domstolsrådet upplöses och parlamentet ges rätten att utse dess medlemmar.
  • Rådets funktion är bland annat att nominera nya domare. Det har tidigare främst bestått av juridiska experter. Lagarna ger dessutom justitieministern makt att utse de högsta domarna i regionala domstolar.
  • Ingen av lagarna kan dock träda i kraft fullt ut om inte Polens president Andrzej Duda, som också är knuten till regeringspartiet, skriver under dem. Häromdagen villkorade han sin underskrift med att det ska krävas 60 procent av parlamentsledamöterna för att utse nya medlemmar i Nationella domstolsrådet, vilket skulle göra det svårare för PIS att helt kontrollera utnämningarna.

Källor: AFP, Politico

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.