Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Polis döms till 20 år för mord på obeväpnad svart man

Den polis som 2015 i USA-delstaten South Carolina sköt ihjäl den obeväpnade svarte mannen Walter Scott, dömdes på torsdagen till 20 års fängelse. Amerikanska medier uppger att straffet är det längsta som utmätts i ett fall där en vit polis dödsskjutit en svart person.

Distriktsdomaren David Norton tog beslutet efter att ha lyssnat till starkt känslosamma vittnesmål från medlemmar av Scotts familj, rapporterar tv-kanalen CNN. Tidigare på torsdagen hade Norton deklarerat att den åtalade, den vite Michael Slager, i dag 36 år, gjort sig skyldig till ej överlagt mord (second degree murder) när han den 4 april 2015 sköt ihjäl Scott i North Charleston i South Carolina.

Skottdramat filmades av en person, som såg till att Scotts familj fick tillgång till videon, rapporterar nyhetsbyrån AP. Dödsskjutningen i North Charleston blev redan från början ett centralt inslag i de berättelser som proteströrelsen Black Lives Matter vårdar.

Slager ska avtjäna sitt straff i ett federalt fängelse.

   Läs mer: Filmade dödsskotten: ”Jag tänkte radera videon”

I maj i år erkände sig den tidigare polismannen skyldig till att ha kränkt Walter Scotts medborgerliga rättigheter då han i lagens namn, som han hävdat, avlossade de dödande skotten mot Scott. Den mordrättegång på delstatsnivå som hölls 2016 förklarades ogiltig, på grund av procedurfel.

Slager sköt och träffade Walter Scott med fem skott i ryggen då denne försökte fly efter att polismannen stoppat honom i en trafikkontroll. Slager hade då upptäckt att bromsljuset på Scotts bil inte fungerade.

   Läs mer: Polis filmades när han sköt obeväpnad man i ryggen

– Det är hög tid att kalla detta för vad det var, ett mord, sade Jared Fishman, utsänd från justitiedepartementets avdelning för försvar av medborgerliga rättigheter, under sista rättegångsdagen. Försvaret medgav att Slagers agerande var att betrakta som kriminellt, men att det inte uppfyllde kriterierna för mord.

Domare David Norton slog fast att straffet han kommit fram till antagligen inte skulle göra någon av de båda inblandade familjerna nöjda, vilket han beklagade.

Walter Scotts bror Anthony Scott vände sig till Michael Slager och sade att han förlåter sin brors baneman:

– Jag saknar min bror, och vår familj kommer aldrig att bli densamma. Först när jag fick den hjälp jag var i behov av, hjälpte den mig att bli fri från smärtan av att förlora min bror. I mitt hjärta fann jag Guds förlåtelse för det polisman Slager gjort, sade Anthony Scott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.