Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Polis satte in tårgas mot stenkastande migranter i Calais

00:30. Provisoriska bostäder sattes i brand och motsättningarna accelererade när tält och skjul började rivas i flyktinglägret i Calais. Projektiler kastades mot polisen som svarade med tårgas.

De franska myndigheternas rivning av skjul i migrantlägret i Calais ledde på måndagskvällen till stenkastning, bränder och en kravalliknande situation som polisen bemötte med att skjuta tårgasbehållare mot migranter. Flera personer greps efter oroligheterna.

I dag fortsätter rivningen av tillfälliga bostäder i den del av det stora migrantlägret i Calais som kallas Djungeln. Gårdagens insats urartade när grupper av migranter på kvällen dels försökte stoppa lastbilar och hoppa upp på dem, för att ta sig över till Storbritannien genom kanaltunneln. De motades bort av fransk polis.

Dels kastade en del av dem sten mot polisen och tände eld på ett tiotal skjul i Djungeln, enligt BBC.

Fyra personer uppges ha gripits i samband med oroligheterna.

Enligt The Guardian var det uppemot 150 personer i gruppen som kastade sten och utsattes för tårgas från polisen.

Tv-bilder från händelsen visar hur det regnar tårgasbehållare över gruppen.

Foto: AFPTårgas och vattenkanoner användes mot demonstranterna. Foto: Philippe Huguen/AFP

Myndigheterna kräver att migranterna antingen ska flytta in i tillfälliga bostäder som inrymts i containrar, söka asyl i Frankrike, eller skaffa en bostad på annat håll.

Men många migranterna är rädda för att de ska tvingas ge upp planerna på att ta sig till Storbritannien för att jobba, om de flyttar in i bostäderna, skriver BBC.

Det krävs också att man registrerar sig för att man ska få tillgång till de tillfälliga bostäderna.

Foto: AFPRivningen av tältlägret fortsatte på tisdagen. Foto: Philippe Huguen/AFP

Enligt myndigheterna är det omkring 1.000 personer som berörs av vräkningarna, medan hjälporganisationer hävdar att det är närmare 3.500.

Under måndagen revs omkring 100 av skjulen i Djungeln.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.