Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Polis tömde Geziparken

Med massiva tårgasattacker och vattenkanoner rensade den turkiska polisen Geziparken under lördagskvällen.
Vid midnatt samlades demonstranter på nytt och tårgasrök kändes i luften.

– Alla knuffades ut ur parken samtidigt som en tårgasbomb exploderade var tionde sekund, säger Levent Sezen.
Han och Nida Karayigifogzu står vid Hotel Intercontinental hårt bevakade av poliser som spärrat av varje ingång mot parken. DN hittar en stig in och finner en kvinna i svart sjal och med tårar i ögonen. Hon är i stort sett ensam i ett hav av tomma tält. "De bara kom", säger hon uppgivet innan vi blir utkörda.

– Det var en maktuppvisning, de ville visa att ”vi kan göra det här”. Sådan är Tayyip, han är som en diktator, säger Nida Karayigifogzu och syftar på premiärminister Tayyip Erdogan.
Vid midnatt börjar demonstranter åter samlas kring det av polisen belägrade torget, och det går rykten om att barrikader byggs på en av huvudgatorna. Tårgasrök känns i luften och poliser med vattenkanoner göra sig redo för att möta människor som försöker sig in mot torget.

Tidigare under dagen gick Taksim solidaritet, en paraplyorganisation för alla grupper i parken, ut med beskedet att folket i parken kommer att stanna.

– Vi kommer att fortsätta vårt motstånd mot all orättvisa som sker i vårt land. Det här är bara början. Vi är starkare, mer organiserade och mer hoppfulla än för 18 dagar sedan, löd delar av uttalandet.

Kort därefter höll premiärminister Tayyip Erdogan massmöte i Ankara inför tusentals flaggviftande anhängare. Efter att länge ha sagt ”vi har tålamod” avslutade han med ett hot som skulle bli verklighet.

– Har ni inte lämnat parken innan mitt möte i Istanbul på söndag vet polisen hur man evakuerar den, sade Erdogan inför jublande anhängare.

Det har gått 18 dagar sedan några hundra personer satte sig ned för att protestera mot ett bygge av en galleria i Geziparken, en av få gröna oaser i den brusande storstaden. Sedan dess har tusentals anslutit, arga på massivt polisvåld och upprörda i allmänhet över premiärminister Tayyip Erdogans styre. Polisen har försökt tömma parken med tårgasbomber och vattenkanoner flera gånger tidigare. Men varje gång har demonstranterna kommit tillbaka.

Många av de ursprungliga demonstranterna är unga och tillhör Turkiets urbana elit. De är välutbildade eller studenter, ofta utan någon politisk bakgrund och trötta på Erdogans allt mer maktfullkomliga ledarstil som hotar deras västerländska livsföring.

– Vi vill inte bli som ett arabland, som en kvinna upprört sade i en intervju i en arabisk tv-kanal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.