Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Polisen: Alla offer var muslimer

00:43. Alla de drabbade av skåpbilsattacken i London var muslimer. En 47-årig man greps och händelsen utreds av polisen som en terrorattack säger Londonpolisen i ett uttalande.

Alla offer för attacken i norra London natten mot måndagen var muslimer. Två av tio skadade är allvarligt skadade och händelsen utreds som ett terrordåd eftersom alla tecken tyder på det. Informationen gavs i ett uttalande av Neil Basu, samordnare av Londonpolisens arbete mot terrorism.

Han sa att det är för tidigt att fastslå om mannen som avled på platsen dödades i attacken, men han underströk att alla offer var muslimer och att föraren av skåpbilen som användes i attentatet har gripits misstänkt för mordet.

Abdul Rahman, ett ögonvittne, säger till BBC att han hjälpte till att övermanna föraren när han hoppade ur fordonet. Föraren sa då att han vill döda muslimer.

– När mannen kom ut ur sin skåpbil ville han fly, springa sin väg och han sa: jag vill döda muslimer, jag vill döda muslimer.

– Jag slog honom i magen...och sedan höll jag och de andra honom fast mot marken så att han inte kunde röra sig. Vi stoppade honom tills polisen kom”, säger Abdul Rahman.

Londons borgmästare Sadiq Khan säger i ett uttalande att han ber och tänker på de som drabbats av den ”fruktansvärda terroristattacken mot oskyldiga människor”.

Extra polis har satts in för att lugna allmänheten, särskilt de som fastar under ramadan, påpekar borgmästaren.

– Det verkar som om attacken riktat sig mot en särskild del av samhället, men i likhet med de fruktansvärda attackerna i Manchester, Wedstminster och på London Bridge så är det också ett angrepp ot våra delade värderingar när det gäller tolerans, frihet och respekt, säger Sadiq Khan.

Att förövaren verkar ha haft islamofobiska motiv hävdar även Haru Khan, som är ordförande i Storbritanniens muslimska råd, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Rådet tvivlar inte och säger att det rör sig om ett medvetet dåd mot muslimer och att det nu krävs förstärkt säkerhet kring moskéer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.