Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Polisen använde inte helikopter

Norska polisen har en helikopter som inte användes i jakten på gärningsmannen Anders Behring Breivik. Det tog en timme från första larmet till dess att han greps, medgav polisen under söndagen. På måndag hålls häktningsförhandlingar mot 32-åringen.

– Det finns fortfarande inte en helt klar bild av händelseförloppet på ön, men 17.27 fick polisen och räddningstjänsten larm om skottlossning på norska ssu:s, auf, ungdomsläger. Sedan kom flera larm och på nätet spreds uppgifterna om dåden.

Först 18.27 greps Anders Behring Breivik av polisen. Tidpunkten bekräftades på söndagen.

Varför tog det så lång tid?

– Polisen skulle först köra dit och sedan ta båt över till ön, säger stabschef Johan Fredriksen vid Oslopolisen, till DN.se.

Varför använde ni inte helikopter?

– Den norska polisen har bara en helikopter. Den var full med annan utrustning och används inte för sådana här uppdrag. Jag anser att vi inte kunde arbeta snabbare, säger Fredriksen.

Än har det inte fattats några beslut om någon utredning av polisens agerande.

Vid gripandet hade Behring Breivik fortfarande en stor mängd ammunition på sig. Polisens talesman betonade att polisens insats troligen gjorde att mördaren stoppades innan ännu fler dog.

Oslopolisen gjorde ett tillslag mot en lägenhet i östra staden. Sex greps, men släpptes senare.

– Vi sökte ytterligare bevis men hittade inga, säger Sveinung Sponheim.

De unga på ön har lämnat uppgifter om att det kunde röra sig om fler gärningsmän. Polisen tonade ner den uppgiften, men säger att inget kan uteslutas.

– Det är mycket som ska gås igenom än, men Breivik uppger att han var ensam, säger Sponheim.

Alla kroppar som hittats vid Utöya är nu förda för undersökning av rättsläkare. Fortfarande saknas fem personer från ön. Först under tisdagen kommer polisen att publicera identiteter på de sakade. Fler kroppar har hittats i de bombskadade byggnaderna i Oslo.

– Vi har hittat kroppsdelar i ruinerna och det kommer ta flera dagar innan vi kan säga mer om detta, säger vice polismästare, Sveinung Sponheim.

Efter gripandet av den 32-årige Anders Behring Breivik koncentrerar nu polisen sitt arbete kring ön och bombplatsen.

– Det finns människor som fortfarande är saknade. De kan ligga i byggnaderna som skadades av explosionen, säger vice polismästare Sveinung Sponheim.

Behring Breivik erkände både bombdådet och massakern i de inledande polisförhören.

– I hans huvud var det nödvändigt, säger Behring Breiviks advokat till flera medier.

På söndagen sade polisen att Behring Breivik är samarbetsvillig i polisförhören.

– Utredningen går framåt, men fler förhör kommer att hållas, säger vice polismästaren, Sveinung Sponheim, som var förtegen om detaljerna i förhören.

Polisen kommenterade också det manifest gärningsmannen spridit på nätet.

– Vi har börjat gå igenom det, men det är ett omfattande material och än kan vi inte säga något om det, säger Sponheim.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.