Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-24 00:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/polisen-den-misstankte-mannen-ar-mycket-farlig/

VÄRLDEN

Polisen: Den misstänkte mannen är mycket farlig

Tusentals soldater patrullerar gatorna i Paris. Turistattraktioner som Triumfbågen bevakas extra hårt.
Tusentals soldater patrullerar gatorna i Paris. Turistattraktioner som Triumfbågen bevakas extra hårt. Foto: Amr Nabil/AP

En åttonde gärningsman jagas i Europa, misstänkt för att ha deltagit i Parisdåden. Åklagare arbetar efter teorin att blodbadet orkestrerades av ett multinationellt team med säte i Belgien.
Samtidigt sprids oro för att en av attentatsmännen tagit sig in i Frankrike med flyktingströmmen.

En multinationell grupp med kopplingar till Mellanöstern, Belgien, Tyskland och Frankrike. Det är den franska polisens teori om terroristerna som utförde dåden i Paris, vilka terrororganisationen Islamiska staten, IS, har tagit på sig skulden för. Enligt Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve har attentaten förberetts utomlands.

– Vi ber att EU mer effektivt bekämpar olaglig vapenhandel som bidrar till att möjliggöra sådana här attacker, säger han på söndagen.

Två av gärningsmännen var enligt belgiska åklagare fransmän som har varit bosatta i Bryssel. De belgiska åklagarna berättade också på söndagen om hur sju personer gripits i den belgiska huvudstaden, skriver Reuters. Detta efter räder i Molenbeek, ett socialt utsatt område i Bryssel.

En av dem, en fransk medborgare, ska i Belgien ha hyrt den svarta Volkswagen Polo som hittades utanför konserthallen Le Bataclan i Paris.

Det finns uppgifter om att en åttonde attentatsman från Paris lyckades fly och på söndagen jagades han över hela Europa, enligt New York Times. En ämbetsman med insyn i utredningen – som inte får uttala sig officiellt – säger att myndigheterna letar efter någon hemmahörande i Parisregionen som kan ha deltagit i attackerna, skriver tidningen.

https://twitter.com/PNationale/status/665939383418273793

Belgiska myndigheter ska ha utfärdad en internationell arresteringsorder för en person som misstänks för inblandning i attackerna. Fransk polis gick på söndagskvällen ut med en efterlysning, där de söker 26-åriga Abdeslam Salah, född i Bryssel. Han misstänks för inblandning i attentaten och är enligt polisen mycket farlig.

En indikation på att en terrorist hade kommit undan kom när en övergiven bil, en Seat som användes under attackerna, hittades i Parisförorten Montreuil. I bilen fanns tre automatvapen av typen som brukar kallas kalashnikov.

Mannen som eventuellt är på fri fot kan vara en av tre bröder, som misstänks för inblandning i dåden. Att tre bröder ska vara inblandade är en uppgift som kommer från källor nära polisutredningen och som rapporterades av flera franska medier på söndagskvällen.

Brödernas nationalitet och ålder är än så länge inte kända.

Enligt BFM tv ska en vara en av självmordsbombarna, en andra fanns bland de gripna i Belgien och en tredje vet säkerhetstjänsten inte var han är, enligt tv-kanalen. Han kan vara en av de andra självmordsbombarna och han kan alltså också vara på flykt.

Den enda av gärningsmännen vars namn har offentliggjorts är 29-åriga Omar Ismail Mostefai. Han var känd av polisen som radikaliserad, men har aldrig kopplats till terrorism.

I Tyskland greps i förra veckan en man i en rutinkontroll på en motorväg. Hans bil var fullastad med automatvapen, revolvrar och sprängämnen.

– Det finns anledning att tro att det här möjligen har koppling till attackerna, säger delstaten Bayerns regeringschef Horst Seehofer, till TT.

Den häktade är från Montenegro. Han har vägrat svara i förhör och inte velat anlita försvarsadvokat.

En annan av terroristerna misstänks ha kommit in i Europa tillsammans med syriska flyktingar. Detta eftersom ett syriskt pass hittades bredvid en av de döda terroristerna vid Stade de France. Den grekiske ministern Nikos Toskas har bekräftat att passinnehavaren registrerades som asylsökande på ön Leros den 3 oktober.

Passinnehavaren ska också enligt Serbiens inrikesminister ha tagit sig över gränsen till Serbien den 7 oktober och sedan sökt asyl i landet, rapporterar Reuters. Enligt ministern fanns ingen internationell efterlysning på mannen vid tillfället för ansökan.

Att passinnehavaren var samma person som den döda terroristen är däremot inte fastlagt.
Uppgifter om att ännu en av gärningsmännen skulle ha registrerats som asylsökande i Grekland, dementeras däremot av grekisk polis.

– Den ansvariga för attackerna i Paris är en brottsling och inte en flykting eller asylsökande, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till Reuters från G20-mötet i Turkiet.

Attackerna i Paris bör inte göra att EU-länderna reflexmässigt avvisar flyktingar, betonar Junker. Men högt uppsatta politiker i Polen och Slovakien har redan sett Parisdåden som en anledning att dra sig ur EU:s flyktingkvoter. Även i Tyskland, en stor mottagare av människor på flykt, höjs röster om att den ”okontrollerade invandringen” och ”illegala inpasseringen” inte kan fortsätta.

De franska myndigheterna samarbetar med en rad andra länder i utredningen kring terrordåden. USA:s federala polis FBI skickar en grupp utredare till Paris för att bistå, rapporterar The New York Times.

USA kommer också att samarbeta med Frankrike för att intensifiera flyganfallen mot terrorrörelsen Islamiska statens fästen i Syrien och Irak. Det uppger den nationella säkerhetsrådgivaren Ben Rhodes efter terrorattentaten i Paris.

Frankrikes president Hollande meddelade på söndagen att han vill förlänga undantagstillståndet i tre månader.

Under helgen har det i olika medier spekulerats kring att attacken mot Bataclan hade ett antisemitiskt syfte. Konserthallen har tidigare utsatts för flera hot, eftersom ägarfamiljen var judisk och enligt New York Times anordnade flera olika proisraeliska evenemang. Tidningen har talat med en person ur familjen, som av säkerhetsskäl vill vara anonym. Personen berättar att Bataclan såldes för flera månader sedan och nu har nya ägare.