Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/polisen-gav-tillbaka-fel-barn/

VÄRLDEN

Polisen gav tillbaka fel barn

Ett kidnappningsdrama i Chicago som inträffade 1964 fick ett lyckligt slut. Trodde man. Nu visar ett dna-test att familjen Fronczak fick tillbaka fel baby.

Den i dag 49-åriga Paul Fronczak, som själv är gift och har barn, undrade i många år varför han inte liknade sin far och mor, Chester och Dora Fronczak. För att bevisa en gång för alla att han var deras biologiska son lät familjemedlemmarna gentesta sig.

Testet kom tillbaka – negativt. Paul var inte deras biologiska son.

Provsvaret fick FBI att öppnat upp fallet på nytt efter nästan femtio år i hopp om att kanske hitta den rätta Paul Fronczack.

– Vi anser att det förtjänar en ny granskning med den teknik som finns tillgänglig i dag, säger Joan Hyde, talesperson vid FBI i Chicago till Chicago Sun-Times.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet när det inträffade. En kvinna förklädd till en sjuksköterska kidnappade paret Fronczaks son på Michael Reese Hospital när han bara var två dagar gammal. Hundratals poliser deltog i jakten på den försvunna babyn som 14 månader senare hittades ensam i en barnvagn i Newark.

Barnets identitet fastställdes utifrån öronformen som man ansåg stämde med föräldrarnas. Men eftersom det inte fanns några konkreta bevis för att det var rätt barn adopterades ettåringen av paret Fronczaks.

För Paul Fronczak blev dna-svaret omvälvande, och väckte frågan om vem han egentligen är.

– Jag känner i mitt hjärta att den verkliga Paul Fronczak lever och mår bra och inget skulle göra mig lyckligare än att hitta det riktiga kidnappade barnet. Samtidigt skulle jag inte ha något emot att få reda på vem jag är. Jag vet varken min ålder eller nationalitet, sådant som man tar för givet, säger han till Chicago Sun-Times.