Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/polisen-i-gibraltar-grep-ytterligare-befal-pa-iransk-oljetanker/

Världen

Polisen grep ytterligare befäl på iransk oljetanker – släpptes senare

Bild 1 av 2 Grace 1.
Foto: Jorge Guerrera/AFP
Bild 2 av 2 Fyra befäl på iranska supertankern Grace 1 har gripits av polisen i Gibraltar.
Foto: Jorge Guerrera/AFP

Polisen i Gibraltar grep på fredagen ytterligare två befäl från den iranska supertankern Grace 1 som stoppats vid Gibraltar. Sammanlagt fyra befäl har nu gripits av polisen. Senare på fredagen släpptes samtliga fyra utan att ha anklagats för något brott, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det var den 4 juli som brittiska marinsoldater i samarbete med polisen i Gibraltar och tullmyndigheter bordade Iranägda men Panamaregistrerade oljetankern Grace 1.

Iran har kallat insatsen för ”ett piratangrepp”.

Spänningen mellan Iran och Storbritannien ökade ytterligare under fredagen då polisen i Gibraltar grep två indiska befäl ombord på Grace 1. De båda misstänks för att ha brutit som sanktionerna mot Syrien men ingen av dem har åtalats för något brott.

Senare på fredagen släpptes de båda och de två tidigare gripna.

Samtidigt som Iran fortsätter kräva att Storbritannien ska släppa Grace 1 och dess besättning skickar brittiska flottan ytterligare ett krigsfartyg till Persiska viken.

Enligt en talesperson för den brittiska regeringen rör det sig inte om en förstärkning av de marina resurserna i området utan om en sedan tidigare planerad ersättning av det fartyg som i dag är stationerat där, skriver BBC.

De båda fartygen, HMS Duncan och HMS Montrose, kommer dock att operera tillsammans under en tid.

En talesperson för landets utrikesdepartement, Abbas Mousavi, förnekade på fredagen åter att oljan ombord skulle vara avsedd för Syrien.

– De dokument och motsägelsefulla uttalanden som gjorts av britterna visar på att Londons påståenden inte är så mycket att bry sig om de inte vill ge sig in i ett farligt spel, under amerikanskt inflytande, som man inte kan se något slut på, sa Mousavi till den regeringskontrollerade nyhetsbyrån Irna.  

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt sa på fredagen att regeringen vill ”trappa ned situationen” men att man också har ”ett ansvar att skydda brittiska handelsfartyg”.