Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 19:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/polisen-namnger-offren-i-lastbilstragedin/

Världen

Polisen namnger offren i lastbilstragedin

Släktingar vid en minnesceremoni för Pham Thi Tra My, som omkom i lastbilstragedin. Foto: Minzayar OO/NY Times

I oktober hittades 39 vietnamesiska migranter döda i ett kylutrymme i en lastbil i brittiska Essex – de yngsta var bara 15 år. Nu namnger polisen samtliga offer.

Ett av dem var 26-åriga Pham Thi Tra My som skickade ett sista sms till sin mor strax innan hon dog. 

”Jag är ledsen mamma. Min utlandsresa har misslyckats”, skrev hon.

De döda migranterna påträffades i ett industriområde i Grays den 23 oktober. Lastbilen hade kommit från Zeebrugge i Belgien, men det är oklart vilken rutt migranterna hade tagit dessförinnan från Vietnam.

Polisen har identifierat de döda med hjälp av dna från deras släktingar, fingeravtryck, tänder och eventuella tatueringar eller ärr på kroppen, uppger BBC.

De brittiska myndigheterna går nu ut med namn på alla offer. Det handlar om 39 vietnameser i åldrarna 15 till 44 år. 31 personer är män och åtta kvinnor. 

De flesta som dog var mellan 20 och 30 år gamla, tio av dem var tonåringar och två i 40-årsåldern. De yngsta var två 15-åriga pojkar. 

Samtliga kommer från de centrala eller norra delarna av Vietnam, de flesta från tre områden kända för människosmuggling, Ha Tinh, Nghe An och Quang Binh. Många har lämnat Ha Tinh-provinsen för att söka arbete utomlands, sedan området drabbades av ett kemiskt utsläpp från en stålfabrik 2016 vilket förgiftade den norra kustremsan och slog hårt mot den lokala fiskeindustrin, uppger The Guardian. 

Offrens kvarlevor ska nu återföras till hemlandet.

Nguyen Dinh Luong, 20, dog i lastbilen. Foto: Nguyen Dinh Hai/AP

Ett av offren är 26-åriga Pham Thi Tra My som skickade ett sms till sin mor strax innan hon dog, där hon berättade att hon inte kunde andas och att hennes resa till ett främmande land hade misslyckats. 

”Jag är ledsen mamma. Min utlandsresa har misslyckats. Mamma, jag älskar dig så mycke! Jag dör för att jag inte kan andas”, skrev hon enligt The Guardian. 

Polisen Tim Smith säger att man har jobbat hårt för att hantera ärendet på rätt sätt.

– Det här var en otroligt viktig process och vårt team har arbetat hårt för att ge svar till oroliga familjer, som fruktar att deras älskade kan finnas bland dem vars tragiska resa slutade på våra stränder, säger polisen Tim Smith till Sky News.

Han fortsätter: 

– Vår prioritet har varit att identifiera offren, att bevara värdigheten för de som har dött och att stödja offrens vänner och familjer. 

Rättsläkaren Caroline Beasley-Murray säger enligt BBC:

– Kan jag ta tillfället i akt och ge mina djupaste kondoleanser till offrens familjer. 

Hoang Thi Ai visar en bild på sin son Hoang Van Tiep, 18, som också blev offer för lastbilstragedin. Foto: Hau Dinh/AP

Fyra män hemmahörande på Brittiska öarna misstänks för brott i samband med händelsen. Föraren misstänks för dråp, penningtvätt och trafficking. Dessutom har elva personer gripits i Vietnam.

Läs mer: 

39 döda i lastbil tros vara offer för människosmugglare 

Polisen: Alla som dog i lastbilen är sannolikt från Vietnam 

Erik de la Reguera: Det finns ett system bakom dödsfallen