Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Polisen sköt tårgas i Brasilien

Foto: Evaristo Sa/AFP

Brasiliansk polis sköt chockgranater och använde sig av tårgas för att skingra tusentals demonstranter som visade sitt missnöje utanför presidentpalatset i huvudstaden Brasilia.

I megastaden São Paulos gick tusentals människor på Avenida Paulista i protest mot president Dilma Rousseff och hennes parti Arbetarpartiet (PT). De skrek ”Ut med PT, avgå”.

Protesterna kommer efter en dag av politiskt drama. Expresidenten Lula da Silva svors officiellt in under torsdagen som kanslichef.

Oppositionen anser att den hastiga utnämningen är ett sätt att skydda Lula da Silva från att bli åtalad för penningtvätt i samband med den korruptionsutredning som pågår kring det statliga oljebolaget Petrobras.

Skandalen som skakar Brasilien

Grunden för det växande missnöjet i Brasilien är Petrobras-skandalen, som har vuxit i storlek allteftersom den utretts. Den handlar bland annat om en kartell av byggföretag som gjorde hemliga utbetalningar till Petrobras direktörer för att få lukrativa kontrakt.

Härvan har tvingat företagets ledning att avgå, försvagat landets ekonomi, men också skadat president Dilma Rousseff.

Hon var styrelseordförande i oljebolaget under perioden 2003 till 2010, då bestickningen pågick. Hon förnekar kännedom om oegentligheterna. Men hennes ställning bedöms ha försvagats väsentligt den senaste tiden i samband med att förundersökningen om härvan fortskrider.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.