Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Polisen slår till mot Zuccotti Park

I en överraskningsaktion slog hundratals poliser på tisdagsmorgonen till mot Zuccotti Park, Occupy-rörelsens epicentrum på ett torg i New York. Alla demonstranter och tält ska bort, var ordern enligt amerikanska medier.
 

Enligt Bloomberg News har borgmästare över hela USA de senaste dagarna beordrat att Occupy Wall Street-läger ska upplösas, med motiveringen att de blivit brotts- och våldsnästen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har polisen satt upp avspärrningar på gatorna runt Zuccotti Park, ingen släpps närmare än ett kvarter. Samtidigt rapporteras folk strömma till efter det att demonstranter skickat runt ett textmeddelande med vädjan om stöd.

Polistalesmannen Paul Browne uppger att 15 personer gripits för våldsamt motstånd, men att de flesta aktivister hade gett sig av utan våld.

Occupy–rörelsen har bland annat serverat mat och erbjudit sjukvård i sina läger. 35-åriga Samantha Tuttlebee säger att hon arbetade som frivillig i ett vårdtält på Zuccotti Park när räden inleddes under natten.

– Jag är chockad. De tryckte upp mina armar på ryggen. De är verkligen våldsamma, säger hon till Reuters.

Zuccotti Park-lägret hade tänkt fira sin tvåmånadersdag på torsdagen. Occupy-rörelsen bekräftar razzian i ett pressmeddelande.

"Frihetstorget (Zuccotti Park), Occupy Wall Streets hem de senaste två månaderna och födelseplats för 99-procentsrörelsen som har spridits över landet och över världen, töms just nu av en stor polisstyrka", hette det enligt AFP på tisdagsmorgonen.

Efter en motsvarande polisoperation i Oakland, Kalifornien, natten till i måndags har splittring uppstått på högsta nivå i staden.

– Lägret hade blivit ett ställe med återkommande våld och häromdagen ett mord, sade borgmästare Jean Quan till medierna.

Några timmar senare meddelade en av Quans närmaste medarbetare, medborgarrättsjuristen Dan Siegel, att han säger upp sig i protest.

"Inte längre borgmästare Quans rådgivare. Avgick klockan 02. Stöd Occupy Oakland, inte den enda procenten och dess statliga stödtrupper", skriver Siegel på Twitter.

Hela Zuccotti Park är nu tom och rensad, meddelade New York-polisen framåt gryningen lokal tid.

Då hade totalt cirka 70 personer gripits, även om en stor majoritet hade lämnat platsen utan motstånd.

Några enstaka demonstranter hade kedjat ihop sig, medan två hade låst fast sig i träd. Men polisen forcerade kedjorna och kunde avlägsna även dessa människor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.