Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/polisen-slog-till-mot-darknet-servrar-i-tyskland/

Världen

Polisen slog till mot darknet-servrar i Tyskland

Polistillslaget i Tyskland. Foto: Thomas Frey/DPA

Ett hundratal poliser uppges ha deltagit i en stor polisinsats mot darknet i samband med ett tillslag mot en illegal serverhall i en gammal Natobunker i Tyskland. Svensk polis vill inte bekräfta uppgifter om att man har deltagit i tillslaget. 

Tysk polis bekräftade på fredagen att de slagit till mot ett nätverk bestående av 13 personer som förvarade dataservrar med darknet-innehåll i Traben-Trarbach, väster om Frankfurt. darknet består av krypterade sidor på internet där bland annat droger kan köpas anonymt.

Servrarna användes bland annat för narkotikahandel, dataintrång och barnporrbrott, och de var inhysta i en gammal Natobunker, skriver The Local. 

Bland de sju gripna finns fyra holländare, två tyskar och en bulgar. Enligt polisen ska flera hundra poliser ha deltagit i räderna i Tyskland, och andra länder, och sammanlagt ska omkring två hundra servrar ha beslagtagits. 

Från bunkern drevs stora illegala handelssajter som ”Fraudsters”, ”lifestylepharma” och ”Cannabis Road.”

Svensk polis verkar ha varit delaktig i insatsen, för på en av sajterna som stoppats genom insatsen finns den svenska polislogotypen med, tillsammans med ett meddelande om att servrarna beslagtagits.

Polisens pressjour kunde på lördagen inte bekräfta om och hur svensk polis deltagit.

”Vi kan inte bekräfta någon sådan insats med svenskt deltagande i nuläget. Polismyndighetens internationella samarbete är omfattande”, skriver Kristian Ljungberg vid polisens nationella mediecenter i ett mejl till DN.

Enligt nyhetsbyrån AP genomfördes även tillslag i Nederländerna, Polen och Luxemburg.